Od roku 2012 nahradí vianočné príspevky inštitút minimálneho dôchodku

NETKY.SK • 21 Október 2010, 07:04 • 2 min
Od roku 2012 nahradí vianočné príspevky inštitút minimálneho dôchodku

Od roku 2012 nahradí vianočné príspevky inštitút minimálneho dôchodku

slovakia

left justify in out

img

Vianočné príspevky pre dôchodcov by mali byť vyplatené aj v budúcom roku. Od roku 2012 by však ich vyplácanie mal nahradiť inštitút minimálnej výšky dôchodku.
"Minimálny dôchodok by mal byť v takej výške, aby jeho poberateľ nemusel súčasne žiadať Sociálnu poisťovňu (SP) o dávku v hmotnej núdzi. Tým by sa mala zabezpečiť jeho životná úroveň. Problém zavedenia minimálneho dôchodku nie je len problém stanovenia jeho výšky, ale aj istej spravodlivosti pri určení sumy. Teda či sa pri jej určení má zohľadniť dĺžka dôchodkového poistenia alebo výška zaplatenia odvodov, aj to, do akej miery zapracovať princíp solidarity. Čiže tá diskusia bude ešte zdĺhavá a komplikovaná," konštatoval po dnešnom rokovaní vlády šéf rezortu práce Jozef Mihál (SaS).
Mihál predpokladá, že minimálny dôchodok by sa mohol zaviesť od roku 2012, kedy by sa zrušilo vyplácanie vianočného príspevku. "Ak sa nám to podarí stihnúť tak, aby sme nikoho nepoškodili, zavedením minimálneho dôchodku by stratili vianočné príspevky zmysel, pretože by sa spravodlivo premietli do výšky dôchodku. Bolo by to lepšie, lebo dôchodcovia by mali finančné prostriedky počas celého roka. Predpokladám, že tí, ktorí ich majú nižšie, by sa mali lepšie," uzavrel.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies