Od roku 1998 počet dojčených detí na Slovensku poklesol

NETKY.SK • 5 Október 2010, 07:33 • 2 min
Od roku 1998 počet dojčených detí na Slovensku poklesol

Od roku 1998 počet dojčených detí na Slovensku poklesol

slovakia

left justify in out

img

Kým v roku 1998 bolo na Slovensku pri odchode z pôrodnice plne dojčených 92 až 96 percent detí, v roku 2008 bolo takýchto detí iba 86 percent. Podľa Kataríny Vicianovej z Pro Vita, združenia zasadzujúceho sa za ochranu a propagáciu dojčenia, nie sú tieto čísla ideálne a počet dojčených detí by sa mal zvýšiť.
"Medzi tretím a štvrtým mesiacom máme dojčených asi 60 percent detí a k šiestemu mesiacu len 41 percent detí. Vyspelé európske štáty ako je Dánsko, Švédsko či Nórsko majú v 6. mesiaci výhradne dojčených až 80 percent detí," uviedla v tejto súvislosti Vicianová.
Jednou z iniciatív, ktoré podporujú snahy o zvýšenie počtu dojčených detí, je aj Európsky týždeň dojčenia, ktorý symbolicky pripadá na 40. kalendárny týždeň v roku, keďže v štyridsiatom týždni sa zvyčajne končí obdobie tehotnosti. Každý rok zacieľuje tento týždeň svoju pozornosť na určitú skupinu. Rovnako je to tak aj tento rok, predovšetkým zdravotníckym pracovníkom dáva do pozornosti desať krokov k úspešnému dojčeniu.
Globálny program Baby Friendly Hospital Initiative (BFHI) zadefinoval v desiatich krokoch najdôležitejšie postupy zdravotníckej starostlivosti o matku a novorodenca na podporu úspešného dojčenia. Jedným u nich je napríklad vzdelávanie zdravotníkov v zručnostiach pre pomoc matkám v rozvoji a udržaní tvorby mlieka a postupoch pomoci pri komplikáciách či iniciovanie vzniku podporných skupín matiek, ktoré by pomáhali rodičkám po príchode domov prekonávať problémy s dojčením.
Zdokonaľovanie však vidí Vicianová vo všetkých oblastiach starostlivosti o matku a dieťa – a teda pred pôrodom, v pôrodnici, ale aj po odchode domov. Veľké nedostatky vidí najmä v predpôrodnej starostlivosti. Niektorí lekári podľa jej slov málo informujú matky o tom, že existujú laktačné poradne či kurzy. "Chceme, aby v každej ambulancii v budúcnosti viseli plagáty o tom, že takéto poradne a kurzy existujú," skonštatovala.
Jedným z krokov k úspešnému dojčeniu je aj zabezpečenie výlučného dojčenia bez dokrmovania. Práve to je však podľa Vicianovej pre niektoré nemocnice problém. Keďže nemajú banky materského mlieka, situáciu riešia umelou výživou. Po odchode matky s dieťaťom domov je zase ťažisko na obvodných pediatroch. Tí však nie sú podľa jej slov v podpore dojčenia dôslední a preto je aj v tejto oblasti priestor na zlepšenie.
Aj na Slovensku je už v súčasnosti 29 nemocníc, ktorým bola udelená plaketa BFHI a titul Nemocnica priateľská k deťom. Znamená to, že budúca mamička môže od nemocnice, ktorej bol tento titul udelený, napríklad očakávať to, že jej umožní, aby bola so svojím dieťaťom na jednej izbe a mohla dojčiť podľa potrieb dieťaťa.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies