Od prijatia Memoranda národa slovenského uplynulo 157 rokov

NETKY.SK • 6 Jún 2018, 07:19 • 2 min
Od prijatia Memoranda národa slovenského uplynulo 157 rokov

BRATISLAVA - Slovensko si 7. júna 2018 pripomenie 157. výročie prijatia Memoranda národa slovenského. Poslanci v zákone Národnej rady (NR) SR z 20. októbra 1993 o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch sa na počesť prijatia výročia Memoranda národa slovenského uzniesli, že 7. jún sa stal pamätným dňom Slovenskej republiky.

slovakia

left justify in out

TASR pri príležitosti výročia tejto významnej udalosti v dejinách Slovenska prináša o nej niekoľko hlavných faktov. Memorandum národa slovenského k Vysokému snemu krajiny uhorskej prijalo Slovenské národné zhromaždenie, ktoré sa konalo 6. až 7. júna 1861 v Turčianskom Svätom Martine. Zdôrazňovalo potrebu zabezpečiť svojbytnosť slovenského národa a jeho rovnoprávnosť v rámci Uhorska, nastoľovalo požiadavku zriadiť autonómne územie - Hornouhorské slovenské okolie. Deklarovalo nároky na slovakizáciu správy, súdnictva a školstva na území (slovenského) okolia, adekvátny pomer v používaní slovenčiny a maďarčiny v úradnom styku a vo vyučovaní. Na Slovensku mala byť zriadená právnická akadémia a na peštianskej univerzite sa mala založiť katedra slovenského jazyka. Štát mal podporovať slovenské kultúrne ustanovizne, slobodné používanie materinského jazyka a primerané zastúpenie národností v hornej snemovni.

 

Memorandum národa slovenského, programový dokument slovenských národných požiadaviek, ktorého hlavným osnovateľom bol Štefan Marko Daxner, sa v tom čase nepodarilo naplniť. Opierali sa oň však zakladatelia Matice slovenskej (MS) v roku 1863 i zakladatelia Slovenskej národnej strany v roku 1871. Memorandové požiadavky zostali základným programovým cieľom slovenských národovcov v období do vypuknutia prvej svetovej vojny, keď vrcholila maďarizácia na slovenskom území.

 

Druhé Memorandum národa slovenského bolo prijaté v Martine v júni 1991. Na význam oboch Memoránd národa slovenského, z roku 1861 a 1991, pre národnú a štátnu suverenitu a národnú identitu Slovákov, upozornili 2. júna 2006 v Martine účastníci seminára a slávnostného zhromaždenia MS pri príležitosti 145. výročia Memoranda národa slovenského a 15. výročia druhého memoranda. Pri príležitosti 150. výročia prijatia Memoranda národa slovenského vydala Národná banka Slovenska (NBS) 17. mája 2011 striebornú zberateľskú mincu v nominálnej hodnote desať eur s touto tematikou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies