Od prelomového charitatívneho koncertu Live Aid v Británii uplynulo 30 rokov

NETKY.SK • 13 Júl 2015, 14:58 • 2 min
Od prelomového charitatívneho koncertu Live Aid v Británii uplynulo 30 rokov

LONDÝN - Svet si dnes pripomína 30. výročie konania prelomového charitatívneho koncertu Live Aid, určeného na získanie finančných prostriedkov na boj proti hladomoru v Etiópii.

slovakia

left justify in out

Podujatie sa konalo simultánne na londýnskom Štadióne Wembley a Štadióne Johna F. Kennedyho vo Filadelfii.
Podujatie zorganizovali hudobníci Bob Geldof a Midge Ure po obrovskom úspechu charitatívnych singlov Do They Know It's Christmas a We Are the World. Koncert 13. júla 1985 sledovalo v priamom prenose odhadom 1,9 miliardy divákov po celom svete.

 

Dodnes sa vďaka nemu vyzbieralo zhruba 150 miliónov. Počas 16-hodinového programu vystúpili v oboch mestách desiatky interpretov a skupín, pričom pre ďalšiu kariéru mnohých z nich znamenala účasť na Live Aid značnú vzpruhu, informuje denník Guardian. Podujatie zároveň odštartovalo masívny záujem mladej generácie o vtedy nastupujúce kompaktné disky.

 


Na londýnskom pódiu sa predstavili okrem iných Status Quo, Ultravox, Elvis Costello, Sting, Phil Collins, Paul Young, Dire Straits, Queen, U2, Elton John či David Bowie. Vo Filaldefii zase Black Sabbath, Judas Priest, Bryan Adams, The Beach Boys, Led Zeppelin, Madonna, Tom Petty, Neil Young alebo Duran Duran.


Podujatie prinieslo aj niekoľko zaujímavostí. Phil Collins sa po odohratí londýnskeho vystúpenia presunul Concordom do Filadelfie a stihol tak absolvovať vystúpenie na oboch stranách Atlantiku. Účinkovanie skupiny Queen na Live Aid bolo v roku 2005 zvolené za najlepšie živé vystúpenie v dejinách hudby.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies