Od Pražského povstania uplynulo 70 rokov, zaspomínala i politická elita

NETKY.SK • 5 Máj 2015, 17:01 • 2 min
Od Pražského povstania uplynulo 70 rokov, zaspomínala i politická elita

PRAHA - Novú pamätnú tabuľu pripomínajúcu ďalších 81 obetí obrany sídla niekdajšieho Československého rozhlasu v Prahe počas májových dní spred 70. rokov odhalili dnes za účasti predsedu vlády ČR v priestoroch Českého rozhlasu. Informovali o tom české elektronické médiá.

slovakia

left justify in out

Premiér Bohuslav Sobotka v krátkom príhovore pred budovou rozhlasu pripomenul, že účastníci spomienkového obradu stoja na mieste, ktorého oslobodenie spod totalitného zla symbolizuje pozitívny zlom, ktoré je spojené s celým radom obetí a osobným hrdinstvom mnohých občanov.
     

Rečník zdôraznil veľký počet občanov aj príslušníkov ozbrojených síl prvej republiky, ktorí preukázali v ostatných dňoch druhej svetovej vojny ochotu bojovať so zbraňou v ruke za republiku a nečakať nečinne na oslobodenie.
     

Boje o pražský rozhlas si v dňoch 5.-9. mája vyžiadali okolo 170 obetí. Počas Pražského povstania, ktorého 70. výročie si v týchto dňoch pripomínajú v hlavnom meste ČR a jeho okolí celým radom spomienkových, ale aj kultúrnych akcií, padlo podľa aktualizovanej bilancie vojenských historikov najmenej 2898 ľudí.
     

Politická elita ČR si dnes výročie Pražského povstania pripomenula na slávnostnom zhromaždení na Pražskom hrade, na ktorom vystúpil prezident ČR Miloš Zeman. Prítomný bol aj jeho predchodca v najvyššej ústavnej funkcii Václav Klaus, úradujúci premiér krajiny Bohuslav Sobotka a ďalší štátni a vládni činitelia.
     

Prezident Miloš Zeman, ktorý odmietol delenie vojnových veteránov podľa toho, či pôsobili na západnom alebo východnom fronte, zdôraznil, že hrdinstvo je iba jedno.
     

Najvyšší český predstaviteľ netajil, že sa hanbí za prenasledovanie a väznenie účastníkov západného odboja v 50. rokoch minulého storočia. Krajina, ktorá väzní svojich hrdinov, nemôže byť slobodnou ani demokratickou, zdôraznil Miloš Zeman.
     

Podľa jeho slov bolo obdobie Pražského povstania v čase, keď sa k mestu blížili už osloboditelia a keď bol už veľmi blízko aj koniec druhej svetovej vojny, osobité v tom, že mnohí zamenili možné pohodlie a vyčkávanie za aktívny prínos a odvážny ozbrojený boj za slobodu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies