Od pondelka vám stačí na cestu bratislavskou MHD vodičský preukaz

NETKY.SK • 15 September 2013, 11:27 • 2 min
Od pondelka vám stačí na cestu bratislavskou MHD vodičský preukaz

BRATISLAVA - Počas týždňa mobility magistrát uskutoční aj experiment – jeden jazdný pruh na Pribinovej ulici pred ministerstvom vnútra uzavrie pre autá.

slovakia

left justify in out

V bratislavskej mestskej hromadnej doprave (MHD) budú od pondelka 16. septembra vodiči jazdiť zadarmo. Nebudú teda potrebovať električenku či cestovný lístok, stačí, ak sa revízorovi preukážu svojím vodičským preukazom. V hlavnom meste totiž štartuje Európsky týždeň mobility, ktorý chce vyzvať ľudí, aby vystúpili z áut a nasadli na verejnú dopravu, bicykel či išli pešo.
Cestovanie v MHD budú mať vodiči zadarmo len na denných spojoch, na tie nočné akcia neplatí. Taktiež, cestovanie na platné "vodičáky" sa nebude vzťahovať na prihraničnú dopravu a preukaz musí byť držiteľovi vydaný v členských štátoch Európskej únie.

Týždeň mobility budú sprevádzať rôzne programy

Bratislavský týždeň mobility od pondelka ponúka rôznorodý program. Kto sa cez deň a počas špičky skôr prepraví z jedného bodu v meste do druhého, budú v utorok 17. septembra skúšať vodiči, cyklisti a cestujúci v MHD. Vlani vyhrali cyklisti. Na Námestí SNP zase v stredu 18. septembra predvedú, ako funguje bikesharing a carsharing. Systém, pomocou ktorého by si mohol Bratislavčan požičať bicykel na jednom mieste, presunúť sa do cieľa svojej cesty a vrátiť ho na inom, by mal začať v hlavnom meste fungovať na jar budúceho roka. Novú, približne 1200-metrovú cyklotrasu slávnostne otvoria vo štvrtok 19. septembra pri Chorvátskom ramene na úseku Tematínska a Antolská.
Bratislavčania počas týždňa mobility taktiež na jeden deň zaberú parkovacie miesta pingpongovými stolmi, kreslami či kvetináčmi. Na verejné priestranstvá sa parkoviská premenia v piatok 20. septembra. V sobotu 21. septembra otvorí svoje brány verejnosti Dopravný podnik Bratislava (DPB). Korčuliari a cyklisti sa zase môžu tešiť na veľkú jazdu mestom, ktorú samospráva v spolupráci s Cyklokoalíciou a Bratislava-Inline pripravuje na Deň bez áut 22. septembra.
Počas týždňa mobility magistrát uskutoční aj experiment – jeden jazdný pruh na Pribinovej ulici pred ministerstvom vnútra uzavrie pre autá. "Radi by sme ukázali, že autá majú stáť v prvom rade v garáži, ktorá je na to zriadená a že peší majú mať svoj priestor na chodníku," vysvetlil primátor Milan Ftáčnik. Jazdný pruh tak autá zavedie rovno do garáže, aby nemohli stáť na chodníku, ako to robia dnes. Takáto organizácia dopravy by podľa primátora mala byť v priestore nastálo spustená krátko po Európskom týždni mobility. V okolí nákupného strediska by tiež mala do konca tohto roku vzniknúť cyklotrasa. Mesto ju plánuje v prvej etape zrealizovať v úseku od Umelky po novú budovu Slovenského národného divadla (SND) a cyklistom by potom mali v jednom pruhu autá ustúpiť.
Na Bratislavčanov počas týždňa mobility čaká aj súťaž elektromobilov, kaskadéri na bicykloch a rôzne diskusie o cyklodoprave, elektromobilite, parkovacej politike, o tom, či existuje v meste bicyklový underground, alebo či je mesto bezbariérové.
Do Európskeho týždňa mobility sa tento rok zapája viac ako 1000 miest, Bratislava je jeho súčasťou po tretí raz. Týždeň sa končí 22. septembra.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies