Od pondelka neprišli do Rakúska žiadni migranti, za 72 hodín ani do Macedónska

NETKY.SK • 10 Marec 2016, 14:06 • 2 min
Od pondelka neprišli do Rakúska žiadni migranti, za 72 hodín ani do Macedónska

SPIELFELD - Faktická blokáda tzv. balkánskej migračnej trasy spôsobila, že cez rakúsko-slovinský hraničný priechod Spielfeld neprešiel od začiatku týždňa ani jeden utečenec.

slovakia

left justify in out

Rovnaká situácia trvá už 72 hodín na grécko-macedónskom priechode Idomeni-Gevgelija, informovali dnes agentúry DPA a APA. "Momentálne neočakávame, že sa situácia zmení," povedal hovorca rakúskej polície.

 

V predchádzajúcom týždni prekročilo hranice oboch krajín okolo 1500 migrantov. Rakúskom zavedené denné limity 80 žiadateľov azyl, resp. 3200 migrantov pokračujúcich do ďalších európskych krajín, neboli doteraz nikdy prekročené. Polícia preto z hraničného prechodu Spielfeld stiahla svojich príslušníkov.

 

V spolkovej krajine Korutánsko dnes asi 200 policajtov a vojakov nacvičovalo postup v prípade, že utečenci nelegálne prekročia hranice. "Každá zásahová zložka má svoj vlastný jazyk a svoju vlastnú taktiku. V relatívne novej situácii asistenčných operácií je veľmi dôležité zlepšiť spoluprácu všade tam, kde sa dá," povedala šéfka korutánskeho policajného riaditeľstva Michaela Kohlweissová.

 

V dôsledku zablokovania balkánskej trasy uviazlo v Macedónsku okolo 1500 migrantov, väčšinou Afgancov. Tí sú sústredení v zbernom tábore Tabanovce ležiacom pri hraniciach so Srbskom. V Srbsku na svoj osud momentálne čaká približne 2000 utečencov.

 

V zbernom tábore v chorvátskom meste Slavonski Brod sa podľa ministerstva vnútra v Záhrebe nachádza viac ako 400 ľudí. V mnohých prípadoch ide o migrantov, ktorí boli vrátení zo Slovinska, pretože nespĺňali podmienky, aby mohli pokračovať v ceste do Rakúska a Nemecka. Ich ďalšia deportácia však viazne, pretože jednotlivé krajiny často odmietajú vziať týchto ľudí späť.

 

Slovinsko, Chorvátsko i Srbsko v utorok oznámili, že uzatvárajú svoje hranice pre migrantov prichádzajúcich bez platných dokladov a víz. Ako posledné pristúpilo k tomuto kroku Macedónsko, ktoré navyše uvažuje o tom, že uzatvorí prijímacie centrum pri Gevgeliji zriadené v auguste 2015.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona