Od pondelka evidujú záchranári 868 kolapsov z tepla

NETKY.SK • 8 August 2015, 17:49 • 2 min
Od pondelka evidujú záchranári 868 kolapsov z tepla

BRATISLAVA - Spolu 868 kolapsov z tepla evidujú záchranári od pondelka 3. augusta do dnešného podvečera.

slovakia

left justify in out

Ako pre agentúru SITA povedal Jozef Minár z Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby, ku kolapsovým stavom počas soboty privolali záchranárov 139-krát. Najviac výjazdov, 34, mali v Prešovskom kraji, najmenej v Bratislavskom a Trnavskom kraji, v oboch krajoch mali dnes po deväť výjazdov. Počas pracovných dní, teda od pondelka až do piatka zaznamenali na celom Slovensku spolu 729 kolapsov z tepla, pričom vo štvrtok ich bolo 108 a v piatok 110.


Teploty majú v najbližších dňoch na väčšine Slovenska ešte stúpať, a to až na 38 stupňov Celzia. Záchranári preto varujú najmä seniorov, chorých, ale aj rodičov malých detí pred prílišným vystavovaním sa slnečným lúčom. Opatrný treba byť aj pri prechode z chladnejšieho, napr. klimatizovaného prostredia, do tepla. Telo môže dostať tzv. teplotný šok. Dôležité je piť pravidelne v dostatočnom množstve, nie naraz väčšie množstvo chladených nápojov. Najlepšie je mať vodu vždy pri sebe a piť priebežne počas celého dňa. Vyhýbať sa treba alkoholu. Dôležitý je aj ľahký priedušný odev z prírodných materiálov a pokrývka hlavy, ako klobúk, šatka či šiltovka.


Príznaky prehriatia organizmu sú bledá pokožka, potenie, bolesť hlavy, únava, slabosť, nutkanie na vracanie či samotné vracanie. Človeka je najlepšie v takomto prípade premiestniť do chladnejšieho a tienistého prostredia, vhodne ho uložiť, sledovať jeho základné životné funkcie a komunikovať s ním. Veľmi dôležité je u postihnutého nahradiť stratu tekutín spôsobenú prehriatím, ochladiť telo vlažnou sprchou alebo studenými obkladmi. Postihnutému nikdy nepodávame alkoholické nápoje alebo kávu. Ak je už človek v bezvedomí, je treba okamžite privolať záchrannú zdravotnú službu na tiesňovej linke 155 a dodržiavať pokyny operátora zdravotnej služby.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona