Od pondelka 17. mája bude Slovensko pre Českú republiku znovu červenou krajinou s vysokým rizikom nákazy

NETKY.SK • 15 Máj 2021, 18:39 • 2 min
Od pondelka 17. mája bude Slovensko pre Českú republiku znovu červenou krajinou s vysokým rizikom nákazy

SLOVENSKO/ČESKO - Od pondelka 17. mája bude Slovensko pre Českú republiku znovu zaradené medzi červené krajiny s vysokým rizikom nákazy.

slovakia

left justify in out

Slovenskí občania môžu do Česka pricestovať len s antigénovým testom nie starším ako 24 hodín alebo RT-PCR testom nie starším ako 72 hodín. Informovalo o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí na svojom webe. Od 10. mája patrilo Slovensko medzi krajiny so stredným rizikom, čiže do oranžovej farby, situáci sa však mení. 

 

„V praxi to znamená, že slovenskí občania môžu do Česka pricestovať s antigénovým testom nie starším ako 24 hodín alebo RT-PCR testom nie starším ako 72 hodín,“ uvádza slovenská diplomacia.

 

Čo treba urobiť pri vstupe?

Pred vstupom do Českej republiky je potrebné vyplniť príjazdový formulár, vzdialeným prístupom ho poslať príslušnej krajskej hygienickej stanici a predložiť doklad o jeho vyplnení na vyžiadanie pri hraničnej alebo pobytovej kontrole.

 

Po vstupe do Českej republiky je povinné zostať v domácej izolácii do predloženia ďalšieho negatívneho RT-PCR testu. „Následne vykonať druhý RT-PCR test (na vlastné náklady) v Českej republike najneskôr do piatich dní (môže byť aj skôr) od vstupu. Výsledok druhého RT-PCR testu je potrebné predložiť krajskej hygienickej stanici príslušnej podľa miesta pobytu,“ uviedlo ministerstvo zahraničných vecí.

 

Nasledujúcich 14 dní od príchodu do Českej republiky je potrebné nosiť respirátor. Od 15. mája je platné aktualizované ochranné opatrenie Ministerstva zdravotníctva Českej republiky.

 

Výnimky

Došlo k rozšíreniu skupiny osôb, ktoré môžu pri príchode do Českej republiky využiť výnimku pre očkované osoby. Okrem osôb očkovaných na území Česka sa táto možnosť týka i osôb očkovaných na Slovensku, v Nemecku, Rakúsku, Poľsku, Maďarsku a Slovinsku. Ak sú tieto osoby držiteľmi potvrdenia o vykonanom očkovaní, môžu po uplynutí 22 dní od prvej dávky očkovania cestovať z krajín EÚ+ so stredným a vysokým rizikom nákazy bez nutnosti podstupovať testovanie a bez obmedzenia pohybu na území Česka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies