Od podpísania dohody EÚ s Tureckom nedošlo k výraznému zníženiu počtu migrantov

NETKY.SK • 17 December 2015, 13:00 • 2 min
Od podpísania dohody EÚ s Tureckom nedošlo k výraznému zníženiu počtu migrantov

BRUSEL - Európska únia nemá dôkazy o tom, že by Turecko v priebehu uplynulých dvoch týždňov podniklo dostatočné opatrenia na zníženie počtu migrantov smerujúcich na grécke ostrovy. Uvádza sa to v dokumente pre účastníkov tohtotýždňového summitu EÚ, ktorý má k dispozícii agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

EÚ podpísala 29. novembra s Tureckom potenciálne prelomovú dohodu, v rámci ktorej má Ankara dostať štedrú finančnú pomoc a ďalšie ústupky výmenou za opatrenia voči pašerákom organizujúcim prepravu migrantov do Európy.

 

Dokument pripravený luxemburským predsedníctvom EÚ uvádza, že v období od 29. novembra prichádzalo z Turecka do Grécka v priemere 4000 migrantov. Predstavuje to mierny pokles v porovnaní s týždňami pred dohodou, keď sa denný priemer pohyboval medzi 5000 a 6000 osobami.

 

"Tento pokles môže ale súvisieť s ďalšími faktormi," píše sa v správe pre európskych lídrov, ktorí sa dnes zídu v Bruseli.

 

Agentúra na ochranu vonkajších hraníc EÚ Frontex pripisuje zníženie počtu migrantov v ostatných týždňoch zhoršujúcim sa poveternostným a plavebným podmienkam.

 

Účastníci summitu, na ktorom sa bude diskutovať o opatreniach na riešenie migračnej krízy, správu dostali už v stredu. Ešte pred začiatkom hlavných rokovaní summitu sa turecký premiér Ahmet Davutoglu zíde s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a ďalšími európskymi predstaviteľmi.

 

Viacerí lídri krajín EÚ sa vyjadrili v tom zmysle, že s ďalšími ústupkami Turecku budú súhlasiť len v prípade, ak Ankara podnikne kroky proti pašerákom ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies