Od piatka začínajú platiť nové pravidlá ochrany údajov

NETKY.SK • 24 Máj 2018, 13:12 • 2 min
Od piatka začínajú platiť nové pravidlá ochrany údajov

BRATISLAVA - Od 25. mája tohto roka začínajú platiť prísnejšie pravidlá týkajúce sa ochrany údajov, tzv. GDPR - General Data Protection Regulation - Všeobecné nariadenie o ochrane údajov. Podľa Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku by mali zabezpečiť občanom väčšiu kontrolu nad ich údajmi, zlepšia tiež ochranu súkromia, posilnia bezpečnosť a dôveru spotrebiteľov v EÚ. Všeobecné nariadenie o ochrane údajov umožňuje voľný pohyb údajov po celom digitálnom jednotnom trhu.

slovakia

left justify in out

Nariadenie vychádza z princípu jeden súbor pravidiel pre celý kontinent, ktorý podnikom zaručí právnu istotu a občanom rovnakú úroveň ochrany údajov v celej EÚ. "Pre všetky spoločnosti ponúkajúce služby v EÚ platia rovnaké pravidlá, a to aj vtedy, keď tieto spoločnosti sídlia mimo EÚ," uviedlo zastúpenie. Prejaviť by sa nové pravidlá mali aj vo výraznejších a nových právach pre občanov. "Posilnené je právo na informácie, právo na prístup a právo na zabudnutie. Nové právo na prenosnosť údajov umožňuje občanom presúvať si údaje z jednej spoločnosti do druhej. Spoločnosti tým získajú nové obchodné príležitosti," dodalo zastúpenie EK.

Ak spoločnosť zaznamená porušenie ochrany údajov, ktoré ohrozuje jednotlivcov, musí o tom do 72 hodín informovať orgán na ochranu údajov. Všetky orgány na ochranu údajov budú mať právomoc ukladať pokuty do výšky 20 miliónov eur, resp. v prípade právnických osôb do výšky 4 % ich celosvetového ročného obratu.

Európska únia 6. apríla 2016 súhlasila s tým, že uskutoční zásadnú reformu svojho rámca na ochranu údajov a v tejto súvislosti prijala reformný balík právnych predpisov o ochrane údajov, ktorý pozostával zo všeobecného nariadenia o ochrane údajov, ktorým sa nahradila dvadsať rokov stará smernica. Nové celoeurópske pravidlá ochrany údajov sa začnú uplatňovať 25. mája 2018, teda dva roky po ich prijatí a nadobudnutí účinnosti.

V januári 2017 Európska komisia navrhla zosúladiť pravidlá elektronickej komunikácie (súkromie v elektronických komunikáciách, tzv. ePrivacy) s novými normami na svetovej úrovni, obsiahnutými vo všeobecnom nariadení EÚ o ochrane údajov. V septembri 2017 komisia navrhla nový súbor pravidiel upravujúcich voľný tok iných ako osobných údajov v EÚ. Spolu s existujúcimi pravidlami v oblasti osobných údajov umožnia nové opatrenia uchovávať a spracúvať iné ako osobné údaje v celej EÚ tak, aby sa posilnila konkurencieschopnosť európskych podnikov a zmodernizovali verejné služby.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona