Od piatka začína víkend otvorených parkov a záhrad

NETKY.SK • 29 Máj 2018, 06:00 • 2 min
Od piatka začína víkend otvorených parkov a záhrad

BRATISLAVA - Európa záhrad je názov hlavnej témy okrúhleho 10. ročníka kultúrno-vzdelávacieho a dobrovoľníckeho podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad. Víkend, počas ktorého sa možno dostať aj na miesta inak skryté pred zrakmi verejnosti, bude predĺžený, začne sa už v piatok 1. júna a potrvá do nedele 3. júna.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej agentúru SITA informovala riaditeľka neziskovej organizácie Národný Trust Michaela Kubíková, podujatie je súčasťou Európskeho roka kultúrneho dedičstva 2018 a slovenské parky a záhrady sa tak predstavia ako významná súčasť kultúrneho a prírodného dedičstva starého kontinentu. Víkend otvorených parkov a záhrad už tradične umožňuje ľuďom spoznať parky a záhrady netradičným spôsobom a tiež nahliadnuť na bežne neprístupné miesta. Do 10. ročníka sa zapojí vyše 80 verejných či súkromných parkov a záhrad a ďalších významných plôch zelene vo všetkých krajoch Slovenska. Program upozorní najmä na historické parky a záhrady, ktoré predstavujú nenahraditeľnú súčasť nášho zeleného dedičstva. Predstavia sa však aj nové trendy, napríklad certifikovné prírodné záhrady, ktoré sú založené na kolobehu prírody a tradičnom hospodárení.

V hlavnom meste pozve na 10. ročník Víkendu otvorených parkov a záhrad netradičná Kvetinová cyklojazda. V spolupráci s Cyklokoalíciou a ďalšími partnermi ju Národný Trust pripravil v piatok 1. júna so začiatkom o 17:30 na Kamennom námestí. Obyvatelia a návštevníci Bratislavy môžu počas víkendu využiť i prehliadky s odborným výkladom v 23 lokalitách. Súčasťou programu bude opäť prezentácia nových a obnovených parkov a záhrad, napríklad Športparku Jama, Gaštanice na Kolibe či Parku Novej Cvernovky. Prírodnú záhradu a projekt mestských včiel ukáže Green Foundation s partnermi v Nadačnej vile „Búdka 22“. Pre tých, ktorí hľadajú pokoj, organizátori odporúčajú návštevu Františkánskej kláštornej záhrady, Kalvárie alebo Lurdskej jaskyne. Rodiny s deťmi a tých, čo si radi posedia v tráve, by mohla prilákať komunitná záhradka Cyklokuchyne na Tyršovom nábreží pod Starým mostom, Sad Janka Kráľa, areál Mičurina ale i Prüger-Wallnerova záhrada pri Horskom parku. V tejto záhrade, kde jej majitelia kedysi pestovali ovocie i zeleninu pre hotel Carlton a Savoy, bude i tento rok súťaž o najlepšiu ovocnú bublaninu. Dom so záhradou známej sochárky a šperkárky Erny Masarovičovej a Štefana Kissoczyho z obdobia ranej moderny predstaví ich dcéra sochárka Katarína Kissoczy. Pre návštevníkov tu bude okrem prehliadky pripravený aj program, napríklad ukážky zvárania, jazzový koncert či výstava fotografií. Počas víkendu získajú záujemcovia potrebné informácie v Rómerovom dome na Zámočníckej 10 v Bratislave, kde ich tiež čaká program.

Víkend otvorených parkov a záhrad predznamenajú v Univerzitnej knižnici v Bratislave dve odborné akcie. V stredu 30. mája to bude seminár Ako sprístupňovať hodnoty nášho zeleného dedičstva - moderné formy prezentácie a interpretácie a vo štvrtok 31. mája medzinárodná konferencia Zelená infraštruktúra – kvalitné životné prostredie pre mestá a obce.

Víkend otvorených parkov a záhrad je celoslovenské podujatie. V Modre ho venujú prírodným záhradám. V blízkom okolí Bratislavy si môžu návštevníci so sprievodcami prezrieť tiež ovocný sad Schaubmarovho mlyna v Pezinku či areál Biofarmy v Stupave. Do akcie sa zapojí aj Lesnícke arborétum Kysihýbeľ v Banskej Štiavnici či najvyššie položené arborétum v strednej Európe - Arborétum v Liptovskom Hrádku. Ukážky pikírovania rastlín a dielne pre deti sú pripravené v botanickej záhrade v Tatranskej Lomnici. Po prvý raz sa do akcie zapojí historická záhrada pri kaštieli v Petrovanoch a obnovená súkromná chránená historická záhrada pri kúrii v Koniarovciach. Program je pripravený aj v Hlohovci, Tomášove, Žiline, Kráľovej pri Senci, Stupave, Topoľčiankach, Mojmírovciach, Krupine, Ružomberku, Martine, Nitre, Spišskej Novej Vsi a v ďalších mestách a obciach. Spoločnosť arboristov Slovenska - ISA Slovensko tradične podujatie podporí zasadením stromu do vybratého historického parku či záhrady, tento rok do historického parku v Seredi. Viac podrobností o programe možno nájsť na webstránke podujatia https://www.vopz.sk/.

Myšlienka otvárania parkov a záhrad a sprístupňovania ich hodnôt verejnosti je populárna v mnohých krajinách sveta, napríklad vo Veľkej Británii, Holandsku, Poľsku, Nemecku, Portugalsku, v Austrálii, ale aj u našich susedov v Českej republike, Rakúsku a Maďarsku. Iniciátorom a organizátorom podujatia na Slovensku je od roku 2007 nezisková organizácia venujúca sa ochrane kultúrneho a prírodného dedičstva Národný Trust n. o.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona