Od piatka do nedele v Prahe premiérový Rod Laver Cup aj s Nadalom a Federerom

NETKY.SK • 21 September 2017, 16:38 • 2 min
Od piatka do nedele v Prahe premiérový Rod Laver Cup aj s Nadalom a Federerom

PRAHA - Prví dvaja tenisti aktuálneho svetového rebríčka ATP vo dvojhre - Španiel Rafael Nadal a Švajčiar Roger Federer - budú na tvrdom povrchu v hale O2 Arena v Prahe hlavnými hviezdami premiérového ročníka súťaže nadnárodných tímov mužov Rod Laver Cup (22. - 24. septembra), akejsi obdoby prestížneho golfového Ryder Cupu.

slovakia

left justify in out

V tíme Európy sú okrem spomenutých držiteľov všetkých štyroch tohtoročných singlových grandslamových titulov (Nadal - Roland Garros a US Open, Federer - Australian Open a Wimbledon) pod kapitánskou taktovkou Švéda Björna Borga aj Nemec Alexander Zverev, Chorvát Marin Čilič, Rakúšan Dominic Thiem a domáci Tomáš Berdych.

 

Šéf výberu zvyšku sveta John McEnroe z USA má k dispozícii krajanov Sama Querreyho, Johna Isnera, Jacka Socka a Francesa Tiafoa (nahradil Argentínčana Juana Martína Del Potra), Austrálčana Nicka Kyrgiosa a Kanaďana Denisa Shapovalova (zastúpil ďalšieho hráča z krajiny "javorového listu" Milosa Raonica).

 

Náhradníkmi sú Španiel Fernando Verdasco a Austrálčan Thanasi Kokkinakis. Európa má stávkový kurz 1,25 na víťazstvo na zisk pohára, výber sveta 3,75 (Sky Bet).

Každý deň sa uskutočnia tri dvojhry a jedna štvorhra, čiže dovedna tucet stretnutí. V prípade konečného výsledku 12:12 rozhodne dodatočná deblová konfrontácia. Dvojhry aj štvorhry budú na dva získané sety pri konzervatívnom rátaní typu "ad" (teda na výhody, nie "no ad"), ale zároveň s tzv. supertajbrejkom do 10 bodov (pri konečnom rozdiele najmenej dvoch) za stavu 1:1 na sety.

 

Počas prvých dní sa vo dvojhrách musia dostať do diania všetci členovia tímov. Žiadny z členov tímov nemôže hrať v singloch viac ako dvakrát. Vo štvorhrách sa musia predstaviť minimálne štyria zo šiestich členov každého tímu. Žiadna deblová dvojica nemôže spolu hrať viac ako raz (neplatí pre prípadnú dotačnú rozhodujúcu štvorhru za stavu 12:12 - na jeden regulárny tajbrejkový set s rátaním "ad"). Piatkové zápasy majú hodnotu 1 bod, sobotňajšie 2 body a nedeľňajšie 3 body. Dovedna je to 4 (4x1) + 8 (4x2) - 12 (4x3), teda 24. Na celkové víťazstvo treba dosiahnuť 13 bodov, pričom rozhodnutie určite padne až v nedeľu (piatok a sobota totiž ponúkajú dokopy len 12 bodov).

V úvodný deň si od 13.00 h najprv zmerajú sily Čilič a Tiafoe a po nich Thiem s Isnerom, od 19.00 h nastúpia A. Zverev so Shapovalovom a napokon v debli Berdych a Nadal proti Kyrgiosovi so Sockom. Aj v sobotu sa bude hrať v popoludňajšej a večernej sekcii od 13.00 h, resp. 19.00 h, v nedeľu bez prestávky od 12.00 h.

Koncept predstavili v januári počas Australian Open v Melbourne. Manažérom podujatia je Federerov agent Tony Godsick zo Švajčiarovej agentúry Team8. Rod Laver Cup sa nebude konať v olympijských sezónach. Už teraz je známe, že nasledujúca edícia bude v USA, dejisko oznámia neskôr. Veľkým favoritom je však New York.

 

Platí zásada, že vždy sa bude hrať v druhom týždni po newyorských US Open, a to na "harde" v hale či na dvorci disponujúcom zatiahnuteľnou strechou.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona