Od októbra vznikne 72 okresných úradov

NETKY.SK • 26 Jún 2013, 09:41 • 2 min
Od októbra vznikne 72 okresných úradov

BRATISLAVA - Od októbra vznikne 72 okresných úradov, ktoré nahradia doterajších 50 obvodných úradov. Zanikne pritom aj 248 miestnych orgánov štátnej správy. Vyplýva to zo zákona o organizácii miestnej štátnej správy, ktorú dnes podpísal prezident Ivan Gašparovič. Legislatíva, ktorá prešla parlamentom 19. júna, predstavuje ďalšiu fázu reformy štátnej správy ESO.

slovakia

left justify in out

Pri prvej fáze reformy zanikli k 1. januáru tohto roka špecializované krajské úrady. Ich pôsobnosť prešla na úroveň obvodných úradov. Pri druhej fáze reformy čaká zánik všetky obvodné úrady životného prostredia, obvodné úrady pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie, obvodné lesné úrady, obvodné pozemkové úrady a správy katastra. Ich pôsobnosť prejde na integrovaný miestny orgán štátnej správy s novým názvom okresný úrad. Analogicky, pôsobnosť špecializovaných obvodných úradov v sídlach krajov má prejsť na okresné úrady v sídlach krajov. 

Vznikom 72 okresných úradov v okresných mestách by sa mala podľa rezortu vnútra odstrániť doterajšia nerovnomernosť, keď obvodné úrady majú územné obvody vymedzené niekoľkými okresmi. Okresné úrady by mali teda zodpovedať 72 okresom, pričom Bratislava a Košice by mali mať po jednom okresnom úrade s územnou pôsobnosťou pre všetky okresy týchto miest. 

Okresný úrad bude podľa zákona preddavkovou organizáciou ministerstva vnútra. Prednostu okresného úradu bude vymenúvať a odvolávať vláda na návrh ministra vnútra. Vymenovanie vedúceho odboru okresného úradu by sa malo zveriť prednostovi na základe návrhu príslušného ministra alebo vedúceho toho ústredného orgánu štátnej správy, ktorý riadi a kontroluje príslušný úsek štátnej správy. 

Reforma podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka ušetrí viac peňazí ako pôvodne predpokladali. Ak v apríli hovoril minister o navýšení úspor v roku 2014 vo výške 173 miliónov eur, neskôr tento odhad zvýšil opäť, a to na 220 miliónov usporených eur. V roku 2013 má ESO v rozpočte ušetriť 127 miliónov eur (pôvodný záväzok 50 miliónov), z toho 97 miliónov eur v rámci úspor na hospodárnosti štátnej správy a 30 miliónov eur na mzdových prostriedkoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies