Od októbra vznikne 72 okresných úradov, obvodné zaniknú

NETKY.SK • 24 Apríl 2013, 07:49 • 2 min
Od októbra vznikne 72 okresných úradov, obvodné zaniknú

BRATISLAVA – Od októbra by malo vzniknúť 72 okresných úradov, ktoré nahradia obvodné úrady. Zaniknúť by malo pritom 248 miestnych orgánov štátnej správy.

slovakia

left justify in out

 Vyplýva to z návrhu zákona o organizácii miestnej štátnej správy, ktorý by na dnešnej 56. schôdzi mala odsúhlasiť vláda. Legislatíva predstavuje ďalšiu fázu reformy štátnej správy ESO.

Pri prvej fáze reformy zanikli k 1. januáru tohto roka špecializované krajské úrady. Ich pôsobnosť prešla na úroveň obvodných úradov. Pri druhej fáze reformy čaká zánik všetky obvodné úrady životného prostredia, obvodné úrady pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie, obvodné lesné úrady, obvodné pozemkové úrady a správy katastra. Ich pôsobnosť prejde na integrovaný miestny orgán štátnej správy s novým názvom okresný úrad. Analogicky pôsobnosť špecializovaných obvodných úradov v sídlach krajov má prejsť na okresné úrady v sídlach krajov. 
Vznikom 72 okresných úradov v okresných mestách by sa mala podľa rezortu vnútra odstrániť doterajšia nerovnomernosť, keď obvodné úrady majú územné obvody vymedzené niekoľkými okresmi. Okresné úrady by mali teda zodpovedať 72 okresom, pričom Bratislava a Košice by mali mať po jednom okresnom úrade s územnou pôsobnosťou pre všetky okresy týchto miest. 

Kabinet má na stole aj novelu zákona o environmentálnom fonde z dielne ministerstva životného prostredia. Environmentálny fond by mal mať viac peňazí, na jeho účet by mali prúdiť aj financie získané z predaja emisných kvót skleníkových plynov alebo znečisťujúcich látok. Novela vypúšťa pôvodný zdroj envirofondu, a to vstupné do chráneného územia, ktoré však nikto nevyberal. Po novom bude mať vyberanie tohto vstupného na starosti Štátna ochrana prírody a krajiny SR. Návrh zákona tiež rozširuje možnosti získania dotácií z fondu. Peniaze z envirofondu budú môcť podľa novely poskytnúť aj na odstraňovanie následkov po banskej činnosti a likvidáciu starých banských diel, podporu obhospodarovania lesov poškodených imisiami s plochami s extrémnym emisným zaťažením či nenávratné financovanie environmentálnych projektov pripravených Slovenskou republikou v spolupráci s Európskou bankou pre obnovu a rozvoj. Prostriedky z fondu bude možné využiť aj na ochranu lesov pred šírením škodlivých činiteľov z území, v ktorých je vykonanie opatrení obmedzené z dôvodu ochrany prírody a krajiny. 

Vláda sa bude zaoberať aj novelou zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Úradu vlády Slovenskej republiky. Úrad vlády by mal po novom poskytovať dotácie nielen na podporu národných kultúrnych pamiatok či na podporu rozvoja kultúrnych hodnôt národnostných menšín, ale aj na rozvoj športu. Dotácie bude úrad poskytovať na podporu regionálneho športu, mládežníckeho športu alebo akademického športu, ale aj na podporu miestnych športových podujatí. Úrad vlády bude podporovať aj nákupy športovej výbavy a projekty zamerané na výstavbu, údržbu a využitie ihrísk, štadiónov a inej športovej infraštruktúry zameraných predovšetkým na deti a mládež. 

Schváliť by mala aj novelu zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva obrany SR. Podľa novely by vojenské lesy a majetky SR mohli dostávať kompenzáciu za zvýšené náklady, ktoré majú pre využívanie lesov a polí vojakmi na výcvik. Štátnemu podniku by túto kompenzáciu poskytlo vo forme dotácií ministerstvo obrany. Legislatíva tiež rozširuje možnosti poskytnutia dotácie aj na revitalizáciu lesných porastov a na trvalo udržateľné hospodárenie v lesoch nachádzajúcich sa na území vojenského obvodu na základe súhlasu ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. 

Vláda by mala tiež schváliť sudkyňu Janu Zemkovú ako kandidátku na člena Poradného panelu expertov pre posúdenie kandidátov na post sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva. Návrh kandidáta na tento post predložila vláde Súdna rada SR. 

Kabinet sa pozrie aj na Informáciu o činnosti Ministerstva vnútra Slovenskej republiky pri vyšetrovaní podaní zadržaných, zaistených a obvinených osôb za zranenia, ktoré im podľa ich vyjadrenia spôsobili príslušníci Policajného zboru. Z materiálu vyplýva, že nezákonné násilie zo strany policajtov sa pri väčšine sťažností nepreukáže. Vlani prijala inšpekcia ministerstva vnútra 158 podaní, pričom 131 z nich odmietli a len jeden prípad sa skončil vznesením obvinenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona