Od októbra vznikne 72 okresných úradov

NETKY.SK • 19 Jún 2013, 18:08 • 2 min
Od októbra vznikne 72 okresných úradov

BRATISLAVA – Od októbra vznikne 72 okresných úradov, ktoré nahradia doterajších 50 obvodných úradov. Zanikne pritom aj 248 miestnych orgánov štátnej správy. Vyplýva to z návrhu zákona o organizácii miestnej štátnej správy, ktorú dnes schválil parlament. Legislatíva predstavuje ďalšiu fázu reformy štátnej správy ESO.

slovakia

left justify in out

Pri prvej fáze reformy zanikli k 1. januáru tohto roka špecializované krajské úrady. Ich pôsobnosť prešla na úroveň obvodných úradov. Pri druhej fáze reformy čaká zánik všetky obvodné úrady životného prostredia, obvodné úrady pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie, obvodné lesné úrady, obvodné pozemkové úrady a správy katastra. Ich pôsobnosť prejde na integrovaný miestny orgán štátnej správy s novým názvom okresný úrad. Analogicky, pôsobnosť špecializovaných obvodných úradov v sídlach krajov má prejsť na okresné úrady v sídlach krajov.
Vznikom 72 okresných úradov v okresných mestách by sa mala podľa rezortu vnútra odstrániť doterajšia nerovnomernosť, keď obvodné úrady majú územné obvody vymedzené niekoľkými okresmi. Okresné úrady by mali teda zodpovedať 72 okresom, pričom Bratislava a Košice by mali mať po jednom okresnom úrade s územnou pôsobnosťou pre všetky okresy týchto miest.
Okresný úrad bude podľa návrhu preddavkovou organizáciou ministerstva vnútra. Prednostu okresného úradu bude vymenúvať a odvolávať vláda na návrh ministra vnútra. Vymenovanie vedúceho odboru okresného úradu by sa malo zveriť prednostovi na základe návrhu príslušného ministra alebo vedúceho toho ústredného orgánu štátnej správy, ktorý riadi a kontroluje príslušný úsek štátnej správy.

Reforma podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka ušetrí viac peňazí ako pôvodne predpokladali. Ak v apríli hovoril minister o navýšení úspor v roku 2014 vo výške 173 miliónov eur, dnes tento odhad zvýšil opäť a to na 220 miliónov usporených eur. V roku 2013 má ESO v rozpočte ušetriť 127 miliónov eur (pôvodný záväzok 50 miliónov), z toho 97 miliónov eur v rámci úspor na hospodárnosti štátnej správy a 30 miliónov eur na mzdových prostriedkoch.

Právna norma po podpísaní prezidentom nadobudne účinnosť 1. októbra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona