Od októbra bude v obehu nová dvojeurová minca pri príležitosti výročia Ľ. Štúra

NETKY.SK • 14 Júl 2015, 14:35 • 2 min
Od októbra bude v obehu nová dvojeurová minca pri príležitosti výročia Ľ. Štúra

BRATISLAVA - Pri príležitosti 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra sa od októbra tohto roka do obehu dostane nová pamätná eurominca. Jej nominálna hodnota bude dve eurá.

slovakia

left justify in out

"Pamätná eurominca bude mať rovnaké technické parametre ako bežná dvojeurová obehová minca a bude zákonným platidlom v Slovenskej republike a vo všetkých krajinách eurozóny," informovala Národná banka Slovenska (NBS) v komuniké z 12. rokovania Bankovej rady. Autorom výtvarného návrhu národnej strany pamätnej euromince je akademický sochár Ivan Řehák. "Jeden milión kusov pamätných euromincí vyrazí štátny podnik Mincovňa Kremnica a minca bude vydaná do obehu v októbri 2015," uviedla NBS.
     

Od októbra sa do predaja dostanú aj nové strieborné zberateľské euromince v nominálnej hodnote 10 eur. Vydané budú taktiež pri príležitosti 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra. "Zberateľská eurominca je vyrazená zo zliatiny obsahujúcej 900 dielov striebra a 100 dielov medi. Jej hmotnosť je 18 gramov a priemer 34 milimetrov," priblížila NBS. Autorom výtvarného návrhu striebornej zberateľskej euromince je výtvarník Štefan Novotný. Tieto euromince taktiež vyrazila Mincovňa Kremnica.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona