Od novembra bude platiť pre cirkusy nový zákon

NETKY.SK • 17 Október 2019, 12:49 • 2 min
Od novembra bude platiť pre cirkusy nový zákon

BRATISLAVA - Rezort pôdohospodárstva a rozvoja vidieka zverejnil v dnešných hodinách vyhlášku, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o použití zvieraťa na účely verejného vystúpenia alebo výcviku.

slovakia

left justify in out

Vyhláška, ktorá už prešla niekoľkomesačným pripomienkovým konaním na úrovni Európskej komisie, obsahuje aj zoznam zvierat, ktorých použitie na verejné vystúpenie sa zakazuje.

 

"Od nástupu do funkcie si želám, aby podmienky, v ktorých sa na Slovensku držia zvieratá boli dôstojné a aby sme boli príkladom pre ostatné krajiny. To sa práve stáva realitou. V legislatívnej oblasti pre ochranu zvierat sa vďaka snahe SNS Slovensko zaraďuje medzi najpokrokovejšie krajiny sveta," uviedla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

 

img


Od 1. novembra v cirkusoch na Slovensku neuvidíme šelmy, primáty, slony, hrochy, nosorožce, delfíny ani žirafy. Zákaz sa netýka psa domáceho, mačky domácej a fretky domácej, podmienky ich výcviku však vyhláška upravuje. Pri drezúre sa nebude môcť používať napríklad oheň či omamné látky, výcvik nesmie zviera stresovať.

 

img

 

Za verejné vystúpenie sa nepovažuje verejné kŕmenie či náučné prednášky v zoologickej záhrade ani sokoliarske vystúpenia. Kontrolu nad dodržiavaním týchto ustanovení, ako aj kontrolu ochrany zvierat a dobrých životných podmienok zvierat, vykonáva Štátna veterinárna a potravinová správa SR prostredníctvom veterinárnych inšpektorov. V prípade porušenia zákazu hrozí pokuta až do výšky 20 000 eur.

 

img


Prijatie vyhlášky stanovuje novela zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorá definuje zviera ako cítiacu bytosť, a nie ako vec. Novela vstúpila do platnosti v septembri minulého roku.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona