Od novembra 2014 bolo v Belgicku odvrátených najmenej šesť teroristických útokov

NETKY.SK • 27 December 2016, 13:04 • 2 min
Od novembra 2014 bolo v Belgicku odvrátených najmenej šesť teroristických útokov

BRUSEL – Najmenej šesť teroristických útokov sa za uplynulé dva roky podarilo odvrátiť belgickým úradom, vyhlásil šéf justičnej polície v Bruseli Eric Jacobs. Polícia pri predchádzaní útokom spolupracuje aj s tajnými službami.

slovakia

left justify in out

"Môžem povedať, že od novembra 2014 sme prekazili najmenej šesť atentátov. Úzko sme pri tom spolupracovali s tajnými službami," vyhlásil Jacobs v rozhovore pre dnešné vydanie belgického denníka La Derniere Heure.

 

V boji proti terorizmu je podľa neho najzložitejšie spracovávanie informácii. Jacobsa teší, že úrady dostávajú viac informácii a indícii ako v minulosti. Od marcových teroristických útokov v Bruseli polícia dostáva takmer 600 tipov denne, uviedol.

 

Jacobs má na starosti aj riadenie protiteroristickej jednotky, pričom mu chýba lepšia koordinácia práce s ostatnými bezpečnostnými zložkami. "Stále sme v pozícii, keď musíme dobiehať meškanie. V očakávaní personálnych posíl si musíme prezieravo vyberať priority," posťažoval sa šéf justičnej polície. Táto zložka polície podľa Jacobsa venuje až 45 percent svojich zdrojov na prípady súvisiace s terorizmom.

 

Justičná polícia má v Belgicku na starosti boj proti organizovanému zločinu a prípady, ktoré si vyžadujú osobitný prístup. Odhaľuje zločinecké skupiny, vykonáva súdne vyšetrovanie a zhromažďuje dôkazy. Nazýva sa "justičná", pretože pôvodne patrila a konala na pokyn federálnej prokuratúry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies