Od Nového roku sa zavedú nové platové tarify vo verejnej správe

NETKY.SK • 31 December 2018, 12:26 • 2 min
Od Nového roku sa zavedú nové platové tarify vo verejnej správe

BRATISLAVA - Od začiatku budúceho roka sa zavedie nový systém tabuľkových platov pre 220 tisíc zamestnancov vo verejnej správe. Všetky platové tarify pre verejných zamestnancov budú nad úrovňou minimálnej mzdy. Vyplýva to z novely zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorá nadobudne účinnosť od 1. januára 2019.

slovakia

left justify in out

Nový systém odmeňovania vo verejnej správe si v budúcom roku vyžiada 255,5 mil. eur, z toho 124 mil. eur pôjde zo štátneho rozpočtu, takmer 93 mil. eur z rozpočtov miest a obcí a 37 mil. eur predstavuje dopad na vyššie územné celky.
Najnižšia platová tarifa bude od začiatku budúceho roka predstavovať 520 eur, čo zodpovedá minimálnej mzde na Slovensku na rok 2019. V roku 2018 pritom najnižšia platová tarifa v základnej tabuľke dosahuje 246,50 eura a v osobitnej tabuľke 231 eur, pričom zamestnávateľ tieto tarify dorovnáva doplatkami do výšky minimálnej mzdy.

 

img

Zdroj: Pixabay


Nová základná tabuľka sa nebude vzťahovať na pedagogických a odborných zamestnancov, vysokoškolských učiteľov a vedeckých a vývojových zamestnancov. V prípade týchto skupín rezort školstva navrhol naďalej ponechať dve platové tabuľky, pričom podľa jednej tabuľky budú odmeňovaní pedagogickí a odborní zamestnanci, a druhá tabuľka určuje osobitnú stupnicu platov pre učiteľov vysokých škôl a výskumných a vývojových zamestnancov.

 

img

Zdroj. TASR

 

"Táto stupnica platových taríf je výsledkom začlenenia výskumných a vývojových zamestnancov do osobitnej stupnice platových taríf učiteľov vysokých škôl," objasnil úrad vlády ako predkladateľ novely zákona.

 

Vzhľadom na pomerne vysoký počet zamestnancov s praxou prevyšujúcou súčasné 32-ročné obmedzenie, spôsobené neustálym sa zvyšujúcim vekom odchodu do dôchodku, budú podľa úradu vlády doplnené dva nové platové stupne s novým obmedzením na 40 rokov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies