Od Nového roku budú môcť mať Česi dvojaké občianstvo

NETKY.SK • 31 December 2013, 16:46 • 2 min
Od Nového roku budú môcť mať Česi dvojaké občianstvo

PRAHA - Problém však môže nastať v štátoch, v ktorých Česi budú žiadať o tamojšie občianstvo. Mnohé z nich totiž ponechanie toho pôvodného nepovoľujú.

slovakia

left justify in out

Česi, ktorí získajú štátne občianstvo v inej krajine, už od Nového roka automaticky neprídu o to české a budú teda môcť mať oboje. Umožní to nový zákon o štátnom občianstve ČR, ktorý začne platiť od stredy 1. januára 2014. Informoval o tom dnes spravodajský portál Novinky.cz.

Problém však môže nastať v štátoch, v ktorých Česi budú žiadať o tamojšie občianstvo. Mnohé z nich totiž ponechanie toho pôvodného nepovoľujú a český štátny príslušník teda bude nakoniec musieť požiadať o tzv. uvoľnenie z českého občianstva.

Podľa slov hovorcu českého ministerstva vnútra Pavla Nováka sa to týka napríklad aj Slovenska, kde kvôli maďarskej menšine zakázali mať tamojším obyvateľom dvojaké občianstvo. V praxi to znamená, že Čech, ktorý by chcel slovenské občianstvo, oň síce zo strany rodnej krajiny nepríde, ale budú to od neho chcieť práve Slováci - ako vysvetlil web Novinky.cz.

"Je to však vôľa daného občana, ktorý žiada o občianstvo v cudzej krajine, či požiada o zbavenie sa českého občianstva - náš štát ho oň sám od seba už pripravovať nebude," povedal Novák denníku Právo.

Možnosť mať dvojaké občianstvo však bude platiť aj pre cudzincov, ktorí majú v úmysle žiadať o to české - už sa nemusia po novom zbavovať svojho pôvodného občianstva a pokojne si ho tak môžu ponechať.

Týchto zahraničných žiadateľov však takisto čakajú prísnejšie podmienky pre získanie českého občianstva. Ide o náročnejšie testy z českého jazyka a taktiež budú musieť zložiť skúšky zo znalosti základných reálií ČR.

Nový zákon tiež umožňuje jasnejšie skúmanie možných podvodov v snahe získať české občianstvo zo strany ľudí zo zahraničia. Ide predovšetkým o cudzincov, ktorí si účelovo vezmú občana či občianku ČR, aby získali občianstvo nielen pre svoje dieťa, ale aj sami pre seba. V minulosti sa takéto prípady objavovali podľa informácií Práva najčastejšie u vietnamských a nigérijských žiadateľov.

Podľa hovorcu rezortu vnútra budú musieť po novom písomným potvrdením preukázať, že otcom či matkou dieťaťa je český občan. Ak to tak nie je, potom úradníci majú v úmysle zisťovať, či ide o rodinu žijúcu dlhší čas spolu, kde Čech vychováva dieťa cudzinca či cudzinky alebo naňho platí výživné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies