Od nového roka začne platiť novela zákona o DPH, tieto zmeny priáša

NETKY.SK • 18 December 2015, 10:15 • 2 min
Od nového roka začne platiť novela zákona o DPH, tieto zmeny priáša

BRATISLAVA – Od 1. Januára 2016 vstúpi do platnosti novela zákona o DPH, ktorú poslanci odhlasovali v októbri tohto roku. Netky.sk vám prinášajú prehľad zmien, ktoré novela so sebou prináša.

slovakia

left justify in out

1. Osobitný režim uplatňovania na základe prijatej platby

Zavedie sa osobitná úprava uplatňovania dane na základe prijatia platby za dodanie tovarov a služieb. Zámerom uvedeného ustanovenia je vyjsť v ústrety malým a stredným podnikateľom, ktorí mali problémy odvádzať DPH skôr ako prijali platbu od svojich odberateľov. 

 

Podstata uvedenej úpravy bude spočívať v tom, že platiteľovi vznikne daňová povinnosť z poskytnutých dodaní tovarov a služieb až dňom prijatia platby (z výšky prijatej platby). Zároveň na druhej strane mu vznikne právo na odpočítanie DPH, až v momente keď za tento tovar alebo službu zaplatí (z výšky zaplatenej sumy). Ide o dobrovoľnú úpravu a využívať túto úpravu môžu iba platitelia dane, ktorí splnia podmienky (sú slovenskí usadení platitelia, nedosiahli obrat 100 000,- eur za predchádzajúci rok a je opodstatnený dôvod, že ho nedosiahnu ani v priebehu roka a nebol na nich vyhlásený konkurz alebo nevstúpili do likvidácie). Ak sa platiteľ dane rozhodne uplatňovať osobitnú úpravu je povinný túto skutočnosť oznámiť daňového úradu.

 

V prípade, ak Vaša spoločnosť bude obchodovať s dodávateľom, ktorý uplatňuje túto osobitnú úpravu máte nárok na odpočet DPH z prijatej faktúry až po zaplatení. Táto skutočnosť musí byť Vašim dodávateľom viditeľne uvedená na faktúre.

 

2. Zníženie sadzby na vybrané druhy potravín

V prílohe zákona sú presne vymenované potraviny, na ktoré od januára 2016 platí znížená sadzba dane 10 % - ide o napr. mäso, ryby, mlieko, maslo...

 

3. Rozpísanie jednotlivých bločkov v kontrolnom výkaze k DPH

V prípade, ak hotovostné výdaje (aj platby kartou) budú s celkovou sumou na odpočet DPH za zdaňovacie obdobie väčšou ako 3 000,- eur, platiteľ dane bude musieť v kontrolnom výkaze rozpísať jednotlivé bloky za nákup podľa dodávateľov ako v prípade prijatých faktúr.

 

4. Tuzemské samozdanenie rozšírené aj na stavebné práce

Od nového roka sa rozširuje zoznam dodaní, pri ktorých povinnosť platiť daň má príjemca aj v prípade tuzemských dodávok. Teda faktúry je dodávateľ povinný vyhotoviť bez DPH a upozorniť poznámkou na faktúre o prenose daňovej povinnosti svojho odberateľa. Týka sa to dodávky stavebných prác a dodávky tovaru s montážou a inštaláciou .

 

5. Zrušenie povinnosti zaplatiť zábezpeku na daň

V prípade dobrovoľnej registrácie za platcu DPH už nebude povinnosť zložiť zábezpeku v prípade podnikov, ktoré vykonávajú len prípravnú činnosť na podnikanie.

 

6. Možnosť odpočítať DPH pri registrácií za platcu DPH aj z tovarov a služieb

Doteraz platná úprava umožňuje odpočítať DPH pred registráciou iba z majetku, ktorý nebol zahrnutý do daňových výdavkov. Od nového roka je možnosť odpočítať DPH aj z plnení pred registráciou vrátane služieb, ktoré použije na svoje zdaniteľné plnenia ako platiteľ dane.

 

7. Presnejšie pravidlá pre pomerné odpočítanie DPH pri používaní majetku na podnikanie a súkromné účely

Od 01.01.2016 sa stanovujú kritéria, na základe ktorých sa určí pomer použitia hnuteľného a nehnuteľného majetku na súkromné účely a na podnikane. Napr. podľa výšky príjmu z podnikania a iného príjmu mimo podnikania.

 

8. Lehota na vystavenie faktúry

Zákon po novom roku neprikazuje vystaviť faktúru do 15 dní odo dňa prijatia platby ale umožňuje ju vystaviť do konca kalendárneho mesiaca, v ktorom bola platba prijatá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies