Od Nového roka porastú platy lekárov

NETKY.SK • 2 Január 2014, 13:34 • 2 min
Od Nového roka porastú platy lekárov

BRATISLAVA - Jednou z ústredných tém slovenského zdravotníctva bolo aj v uplynulom roku navyšovanie platov lekárov.

slovakia

left justify in out

Po niekoľkomesačných rokovaniach na ministerstve zdravotníctva sa lekári v ústavných zdravotníckych zariadeniach nakoniec dočkajú v novom roku a následne aj v roku 2015 takzvanej tretej etapy zvyšovania miezd. Lekár so špecializáciou by mal v roku 2014 zarobiť minimálne 20 261 eur a následne od roku 2015 aspoň 22 715 eur. Jeho kolega bez špecializácie by nemal ísť v aktuálnom roku s platom pod 12 060 eur ročne. Zvýšené mzdy lekárov si v nadchádzajúcich 12 mesiacoch vyžiadajú celkovo 19,3 milióna eur. Rok na to táto suma vzrastie na viac ako 36,6 mil. eur. Náklady majú znášať zdravotné poisťovne a zdravotnícke zariadenia. Navyšovanie je obsiahnuté v zákone o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti.

Podľa predsedu Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Petra Visolajského takáto legislatíva zamedzí odlivu dobrých lekárov do zahraničia. "Teda, že tí dobrí nebudú odchádzať a budú na Slovensku. Keď človek potrebuje pomoc od lekára a ide do nemocnice, tak len pri takomto zákone môže predpokladať, že ten dobrý doktor bude naozaj v tej slovenskej nemocnici," povedal Visolajský. 

Dohoda na tretej etape sa zrodila začiatkom roka 2013. Pôvodne mala byť táto tranža na základe memoranda, ktoré s LOZ uzavrela ešte predchádzajúca vláda, naplnená už v minulom roku. Súčasné vedenie ministerstva zdravotníctva však avizovalo, že peniaze nemá, nakoniec sa s LOZ dohodlo, že tretia etapa bude rozdelená na roky 2014 a 2015, čo bolo následne premietnuté aj do spomínanej legislatívy. Posunutie a rozdelenie tretej tranže považuje Visolajský za ústupok lekárov. Tvrdí, že pri rokovaniach o vyšších mzdách urobili ústupky viackrát. "Nejde o to, že by sme nejako prichádzali o peniaze, ale ťažký konsenzus to bol v tom zmysle, že na to, aby bol naplnený sľub druhej strany sme vždy museli ustupovať my," podotkol predseda LOZ. 

Zákon stanovil koeficienty, platy atestovaných lekárov budú v roku 2014 najmenej na 2,1-násoboku priemernej mzdy spred dvoch rokov, v prípade neatestovaných na 1,25-násobku. Druhá časť tretej etapy by sa mala naplniť následne na začiatku roka 2015, kedy sa mzdy atestovaných lekárov zvýšia na 2,3-násobok. 

Ani po tom, čo boli vyššie mzdy zapracované do zákona, sa však téma okolo platov neuzavrela. LOZ požadovalo presné koeficienty navyšovania zapracovať aj do pracovných zmlúv lekárov. Tu však narazilo na riaditeľov jednotlivých nemocníc. Napríklad tretina lekárov v prešovskej nemocnici vypovedala pohotovostné služby nad rámec zákona, až po tomto kroku vedenie zdravotníckeho zariadenia pristúpilo na požiadavku odborárov. Diskusia okolo pracovných zmlúv nastala aj v ďalších nemocniciach. 

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská za najvyššiu garanciu platov lekárov považuje práve zákon, zároveň dodáva, že nemá snahu pripravovať legislatívu, na ktorú nie sú peniaze. "Na rozdiel od môjho predchodcu je naším cieľom pripravovať iba takú legislatíva, na ktorú máme finančné krytie," uviedla Zvolenská. Tvrdí, že zo samotných rokovaní o mzdách mala dojem, že pre zástupcov LOZ bolo a je jediným riešením udržiavať nepokoj. "Napríklad pri platoch som im ponúkla garanciu platov v zmluvách. Túto ponuku odmietli a žiadali zákon. Tak sme teda pripravili zákon, o pár hodín ho však spochybnili a vrátili sa späť ku garancii v zmluvách. Tak sme im dali garanciu zákona do zmlúv, opäť začali vypovedávať služby, lebo chceli do zmlúv iba čísla a zákonu vraj neveria," zhodnotila rokovania ministerka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies