Od nedele bude pre Európanov roaming lacnejší ako doteraz

NETKY.SK • 28 Jún 2012, 13:00 • 2 min
Od nedele bude pre Európanov roaming lacnejší ako doteraz

Od nedele bude pre Európanov roaming lacnejší ako doteraz

slovakia

left justify in out

img

Európska komisia (EK) v dnes vydanej správe pre médiá upozornila, že už od nedele 1. júla, nás počas pobytu v iných členských štátoch EÚ vyjde používanie mobilného internetu na prístup k mapám, videám, fotografiám, sociálnym sieťam a emailom oveľa lacnejšie ako doteraz. 
      Nové nariadenie EÚ znamená, že sa prvý raz stanoví maximálny možný poplatok za „dátový roaming“, čiže sťahovanie dát z internetu s použitím mobilného pripojenia. 
      Rodina, ktorá sa raz ročne vyberie na dovolenku do inej krajiny EÚ, môže očakávať úsporu najmenej 200 eur. Ešte väčšie úspory zaznamenajú napríklad obchodníci alebo rôzni oparátori, ktorí často pracovne cestujú po EÚ. Vďaka novému nariadeniu môžu ročne ušetriť vyše 1000 eur. 
      Nové nariadenie EÚ týkajúce sa roamingu – pri zohľadnení hovorov, SMS a dát – prinesie spotrebiteľom v porovnaní s cenami z roku 2007 v celom rade služieb mobilného roamingu úspory vo výške až 75 percent. Tento rok Európania minú na služby roamingu približne 5 miliárd eur, čím ušetria približne 15 miliárd EUR v porovnaní s tým, koľko by za rovnaké služby zaplatili pri cenách obvyklých predtým, než sa v roku 2007 prijalo prvé nariadenie EÚ o roamingu.
      „Cenové limity dátových prenosov znamenajú, že budeme mať roaming pre generáciu smartfónov. V celej EÚ sa tak raz navždy odstránia prehnané ceny roamingu," uviedla v tejto súvislosti eurokomisárka zodpovedná za digitálnu agendu Neelie Kroesová. Od 1. júla 2012 môžu používatelia mobilných zariadení očakávať nové maximálne ceny:
      29 centov za minútu bez DPH pri odchádzajúcom hovore. 
      8 centov za minútu bez DPH pri prijímanom hovore. 
      9 centov bez DPH za odoslanie SMS. 
      70 centov za megabajt bez DPH pri sťahovaní dát alebo surfovaní na internete na cestách v zahraničí (účtované za využitý kilobajt).
      Správa EK upozorňuje, že kým v júli 2009 stiahnutie každého megabajtu dát stálo u mnohých prevádzkovateľov viac ako 4 eurá, teraz budú tieto ceny asi šesťkrát nižšie. Do roku 2014 pri pokračujúcom znižovaní cien, sa maximálna cena za stiahnutie jedného megabajtu dát obmedzí na 20 centov bez DPH, čo bude znamenať v porovnaní s mnohými súčasnými tarifami zníženie až o 90 percent.
      Okrem toho, v záujme obmedzenia „šokov z faktúr za dáta“ od 1. júla 2012 ľudia cestujúci do krajín ležiacich mimo EÚ, ktorí sa pri sťahovaní údajov priblížia k poplatku na úrovni 50 eur alebo na inej úrovni, s ktorou predtým súhlasili, dostanú varovanie v podobe SMS, emailu alebo okna s upozornením, ktoré sa im otvorí na mobilnom zariadení. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona