Od minulého piatka došlo vo Francúzsku k najmenej 24 útokom na moslimov

NETKY.SK • 19 November 2015, 15:22 • 2 min
Od minulého piatka došlo vo Francúzsku k najmenej 24 útokom na moslimov

PARÍŽ - Od minulého piatka, keď komandá islamistov v Paríži podnikli sériu atentátov s 129 obeťami na životoch, došlo vo Francúzsku k najmenej 24 útokom na moslimov. Informovalo o tom dnes v Paríži Národné pozorovateľské centrum pre boj proti islamofóbii, ktoré pracuje pri Francúzskej rade pre moslimské vyznanie (CFCM).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V šiestich z 24 ohlásených prípadov došlo k fyzickým útokom či znesväteniu mešít. Ďalších 18 útokov malo podobu urážok či nenávistných listov.

Terčom útoku sa však v stredu stal aj učiteľ židovskej školy v Marseille, ktorého dobodali traja muži. Útočníci sa hlásili k extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) a vykrikovali urážlivé protižidovské heslá.

 

K ďalšiemu útoku došlo v Marseille v ten istý deň pri jednom z východov z metra, kde doposiaľ neznámy páchateľ porezal nožom na kartón ženu oblečenú v tradičnom odeve moslimských žien, pričom sa opovržlivo vyjadroval o jej vierovyznaní.

 

O týchto incidentoch bol podľa agentúry AP okamžite informovaný francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve. Ten uviedol, že po páchateľoch oboch útokov polícia pátra, avšak nijaká súvislosť medzi nimi a piatkovými teroristickými útokmi v Paríži neexistuje.

 

V reakcii na tieto posledné dva útoky dnes francúzsky prezident Francois Hollande vyzval na "strašnú, dokonca nemilosrdnú, reakciu". Vo svojich prejavoch po atentátoch v Paríži už viackrát avizoval nezmieriteľný boj so všetkými prejavmi rasovej či náboženskej neznášanlivosti.

 

Hollande tieto slová vyslovil v prejave pri odovzdávaní ceny Chiracovej nadácie. Tento rok sa jej laureátkou stala Latifa Ibn Ziaten, matka francúzskeho vojaka, ktorý bol v roku 2012 v Toulouse prvou obeťou teroristu Mohameda Meraha. Cenu dostala za svoje úsilie šíriť medzináboženský dialóg a kultúru mieru.

 

Od násilnej smrti svojho syna sa totiž Ziatenová snaží o zmiernenie napätia medzi moslimami a väčšinovým obyvateľstvom vo Francúzsku, pracuje s mládežou i vo väzniciach a snaží sa predchádzať radikalizácii mladých moslimov z problémových rodín a štvrtí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies