Od marca bude na zamestnancovi, či si zvolí gastrolístok alebo finančnú odmenu

NETKY.SK • 4 Február 2021, 20:21 • 2 min
Od marca bude na zamestnancovi, či si zvolí gastrolístok alebo finančnú odmenu

BRATISLAVA - Od začiatku marca tohto roka dostanú zamestnanci možnosť vybrať si medzi gastrolístkom a finančným príspevkom na stravovanie. Vyplýva to z novely Zákonníka práce, ktorú vo štvrtok schválil parlament.

slovakia

left justify in out

Právo výberu sa bude týkať len zamestnancov u zamestnávateľov, ktorí nezabezpečujú stravovanie vo vlastnom alebo zmluvnom stravovacom zariadení. Zároveň sa ponechávajú výnimky z možnosti voľby tam, kde už doteraz bol uplatňovaný finančný príspevok na stravovanie.

 

img

 

Zamestnávateľ bude podľa rezortu práce môcť upraviť pravidlá, akým spôsobom sa realizuje výber zo strany zamestnanca. Zamestnanec bude svojím výberom viazaný dvanásť mesiacov.

Zamestnávatelia sa budú môcť rozhodnúť, či budú postupovať podľa novej právnej úpravy hneď od marca tohto roka alebo toto rozhodnutie urobia najneskôr do konca tohto roka.

 

Zamestnávatelia tak dostanú priestor vyriešiť si zmluvné vzťahy k emitentom stravovacích poukážok, dohodnúť si pravidlá pre výber zo strany zamestnancov, prípadne zorganizovať podnikové "referendum" o optimálnej forme stravovania u zamestnávateľa.

 

img


Od marca tohto roka sa tiež zníži výška poplatku zamestnávateľa za sprostredkovanie stravovania z 3 % na maximálne 2 %, čím klesnú náklady zamestnávateľov pri zabezpečovaní stravovania gastrolístkami.

Od 1. januára 2023 sa na Slovensku zavedie povinná elektronická forma stravovacej poukážky. Výnimkou budú len prípady, v ktorých sa nebude môcť elektronický gastrolistok z objektívnych dôvodov použiť na pracovisku alebo v jeho blízkosti, napríklad stravovacie zariadenie alebo obchod nebude prijímať elektronické stravovacie poukážky.

 

"Nie všade bude možné vybudovať sieť a akceptačné miesta na používanie elektronických stravovacích poukážok," uvádza sa v schválenom pozmeňujúcom návrhu.

 

img


Asociácia moderných benefitov (AMOBE), ktorá združuje emitentov stravných lístkov, považuje schválenie zmien v príspevku na stravovanie za zlý krok. Namiesto vylepšenia existujúceho systému prináša novela Zákonníka práce do praxe vyššiu administratívnu náročnosť pre zamestnávateľov, pre zamestnancov zase nové sociálne hrozby.

 

"Tieto problémy môžu v praxi výhľadovo viesť až k tlaku na postupné úplné zrušenie tohto zamestnaneckého benefitu," upozorňuje prezident AMOBE Štefan Petrík.

 

Asociácia je však presvedčená, že významná časť zamestnancov a zamestnávateľov si uvedomí výhody, najmä elektronických stravných lístkov. Zamestnancom dáva stravný lístok istotu oddelenia ich mzdy od príspevku na stravovanie.

 

"Ak na riziko nahrádzania mzdy upozorňovalo aj Ministerstvo financií SR, treba ho vnímať ako reálne. V ideálnom svete by sme sa o tom baviť nemuseli, ale už dnes mnoho ľudí dostáva časť výplaty oficiálne a časť na ruku s cieľom zamestnávateľa ušetriť odvody zo mzdy," dodáva Petrík.

 

img


"Právna úprava sa môže týkať 50 % až 60 % zamestnancov v pracovnom pomere, vzhľadom na to, že navrhovaná právna úprava sa netýka zamestnancov zamestnávateľov s vlastným alebo zmluvným stravovacím zariadením," uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

 

Podľa rezortu nie je možné odhadnúť, aký podiel zamestnancov sa z rôznych dôvodov rozhodne pre finančný príspevok. Zamestnanec si po novom bude vyberať medzi stravovacou poukážkou a finančným príspevkom, kým doteraz o forme zabezpečenia stravovania rozhodoval zamestnávateľ sám.

 

img

 

Nemožno preto podľa ministerstva vylúčiť, že niektorí zamestnávatelia sa z tohto dôvodu rozhodnú svojim zamestnancom radšej zabezpečiť stravovacie zariadenie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona