Od mája 2018 sa nebude môcť fajčiť v rakúskych reštauráciách a kaviarňach

NETKY.SK • 10 Apríl 2015, 14:42 • 2 min
Od mája 2018 sa nebude môcť fajčiť v rakúskych reštauráciách a kaviarňach

VIEDEŇ - Od mája 2018 začne v reštauráciách a kaviarňach v Rakúsku platiť absolútny zákaz fajčenia. Rozhodla o tom po rokoch diskusií rakúska vláda, ktorá dnes vo Viedni prestavila návrh príslušného zákona.

slovakia

left justify in out

"Novo upravený zákaz fajčenia je historický príspevkom k zlepšeniu zdravia ľudí," povedala sociálnodemokratická ministerka zdravotníctva Sabine Oberhauserová, ktorú citovala agentúra APA.

 

Podľa súčasnej legislatívy môžu mať väčšie reštaurácie oddelené fajčiarske priestory, ak v "hlavnej miestnosti" nie je povolené fajčiť. V malých prevádzkach je fajčenie povolené. Existujú aj výnimky, napríklad v prípade, keď zriadeniu priestorov pre fajčiarov bránia predpisy týkajúce sa ochrany pamiatok alebo požiarnej ochrany.

 

Stravovacie zariadenia, ktoré už v júli 2016 dobrovoľne prejdú na úplný bezfajčiarsky režim a predtým mali výdavky na fajčiarske priestory, dostanú odškodné, uviedol minister hospodárstva Reinhold Mitterlehner z Rakúskej ľudovej strany (ÖVP).

 

Podobné zákony ako v Rakúsku už platia vo Francúzsku, Veľkej Británii, Taliansku a niektorých nemeckých spolkových krajinách.

 

Šéf krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska Heinz-Christian Strache v reakcii povedal, že ak jeho strana vyhrá parlamentné voľby v roku 2018, tento zákon zruší. Slobodní sa momentálne doťahujú na obidve koaličné strany.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona