Od konca marca nezahynul v Egejskom mori žiaden migrant

NETKY.SK • 8 Apríl 2016, 07:59 • 2 min
Od konca marca nezahynul v Egejskom mori žiaden migrant

BRUSEL - V Egejskom mori nezahynul podľa známych informácií žiaden migrant od konca marca, keď začala platiť dohoda medzi Tureckom a Európskou úniou, zameraná na zastavenie migračných prúdov.

slovakia

left justify in out

Napísala to tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na dnešné vyhlásenie predstaviteľa EÚ Maartena Verweya.

 

Cieľom dohody je ukončiť prílev migrantov, ktorých prišlo vlani do Európy vyše milióna. Väčšina z nich pricestovala cez Turecko do Grécka, pričom mnohí neprežili nebezpečnú plavbu po mori.

 

Na základe spomínanej dohody migrantov a uchádzačov o azyl, ktorí sa dostanú na grécke ostrovy od 20. marca, môžu Gréci vracať do Turecka.

 

Od 20. marca nastal dramatický pokles v počte ľudí prichádzajúcich do Grécka - uviedol to Verwey, ktorého Európska komisia poverila dohľadom nad uplatňovaním dohody.

 

V mesiaci pred podpísaním dohody s Tureckom prichádzalo do Grécka denne priemerne 16.077 ľudí, oznámil Verwey zákonodarcom EÚ. Od 20. marca tento počet klesol na priemerných 399 ľudí denne, dodal Holanďan Verwey.

 

V období do 21. marca prišlo tento rok o život v mori 90 ľudí a po tomto dátume nezahynul nikto.

 

"To bol jeden z cieľov tejto dohody," poznamenal Verwey.

 

Na základe dohody má Európska únia vziať priamo z Turecka jedného Sýrčana, a to za každého sýrskeho žiadateľa o azyl, ktorého Turecko prijme naspäť z Grécka.

 

Presuny sýrskych utečencov sa oficiálne začali v pondelok 4. apríla, ale zatiaľ bolo Grécko schopné vrátiť do Turecka iba ekonomických migrantov - teda takých, ktorí nie sú oprávnení dostať medzinárodnú ochranu.

 

Toto sa zmení, vyhlásil Verwey. Dodal, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan už podpísal novú legislatívu, lebo EÚ žiadala, aby bol každý navrátený Sýrčan chránený v súlade s medzinárodným právom.

 

Na základe novej legislatívy Turecko zaručuje, že sýrski utečenci deportovaní z Grécka "dostanú dočasnú ochranu, ak o ňu požiadajú".

 

Verwey ďalej oznámil, že skupina odborníkov z Európskeho podporného azylového úradu (EASO) už pricestovala do Grécka, kde začnú spracovávať žiadosti o azyl.

 

Na základe dohody majú totiž ľudia právo požiadať o azyl v Grécku skôr, ako ich vrátia do Turecka.

 

Spomedzi 6386 ľudí, ktorí pricestovali na grécke ostrovy od 20. marca, požiadalo o azyl 4261 osôb, dodal Verwey.

 

Podľa jeho slov však zatiaľ pracuje v teréne iba 32 azylových úradníkov EASO, pričom sa k nim po vyškolení pridajú ďalší. Náplňou práce týchto úradníkov je vopred pripraviť rozhodnutia, takže grécki predstavitelia ich potom môžu realizovať.

 

EASO požiadal členské štáty EÚ, aby poskytli celkovo 400 azylových úradníkov. Každému pridelia tlmočníka, ktorý mu bude pomáhať viesť rozhovor s uchádzačmi o azyl pri posudzovaní ich žiadostí.

 

Deportácie migrantov z gréckych ostrovov naspäť do Turecka by sa mohli obnoviť v piatok 8. apríla, uviedli tlačovej agentúre DPA zdroje blízke gréckej pobrežnej stráži.

 

"Nemôžeme to potvrdiť, ani vyvrátiť," reagovala hovorkyňa gréckej vlády pre DPA.

 

Prvých 302 migrantov vrátili do tureckého prístavu Dikili z gréckych ostrovov Lesbos a Chios v pondelok 4. apríla, v súlade s utečeneckou dohodou medzi EÚ a Tureckom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies