Od konca mája budeme môcť platiť dvomi novými bankovkami

NETKY.SK • 29 Apríl 2019, 14:49 • 2 min
Od konca mája budeme môcť platiť dvomi novými bankovkami

BRATISLAVA - Už o chvíľu vstúpia na Slovensku do obehu nové bankovky o hodnote 100 a 200 eur. Špecifické budú svojimi novými ochrannými prvkami. Okrem satelitného hologramu sa zdokonalí aj ich smaragdové číslo.

slovakia

left justify in out

 "Rovnako ako ostatné nominálne hodnoty sa ochranné prvky nových bankoviek dajú jednoducho overiť skúškou hmatom, pohľadom a naklonením," priblížila hovorkyňa NBS Martina Vráblik Solčányiová.

 

V hornej časti striebristého prúžka sa v satelitnom holograme zobrazujú drobné znaky €, ktoré sa pohybujú okolo čísla nominálnej hodnoty. Pod priamym svetlom sú tieto znaky zreteľnejšie. Striebristý prúžok zobrazuje aj portrét Európy, architektonický motív a veľký znak €. Na nových bankovkách sa nachádza aj zdokonalené smaragdové číslo, ktoré je súčasťou všetkých ostatných bankoviek série Európa, no v tejto zdokonalenej verzii sa vo vnútri čísla zobrazujú aj znaky €.

 

img

 

Nové bankovky v hodnote 100 eur a 200 eur majú oproti starým inú veľkosť. "Bankovky oboch nominálnych hodnôt majú rovnakú výšku ako bankovka v hodnote 50 eur. Ich dĺžka však zostáva nezmenená, čím dlhšia bankovka, tým vyššia jej hodnota," doplnila Vráblik Solčányiová. Rovnaká výška bankoviek 50 eur, 100 eur a 200 eur zjednodušuje manipuláciu a strojové spracovanie. "Zároveň sa lepšie zmestia do peňaženky a budú mať dlhšiu životnosť, pretože budú vystavené menšiemu opotrebovaniu," tvrdí hovorkyňa NBS.

 

img

 

Bankovky prvej série budú aj naďalej obiehať spolu s novými bankovkami, avšak postupne sa budú z obehu sťahovať. Nové bankovky sa do obehu dostanú 28. mája tohto roka.

 

"Dátum ukončenia platnosti bankoviek prvej série bude oznámený v dostatočnom predstihu. Aj po tomto dátume si však tieto bankovky zachovajú svoju hodnotu a budú sa dať vymeniť v národných centrálnych bankách krajín eurozóny bez časového obmedzenia," vysvetlila Vráblik Solčányiová. 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona