Od júla sa spúšťa očkovanie v ambulanciách aj bez registrácie. Zelené pasy budú k dispozícii od soboty

NETKY.SK • 24 Jún 2021, 12:32 • 2 min
Od júla sa spúšťa očkovanie v ambulanciách aj bez registrácie. Zelené pasy budú k dispozícii od soboty

BRATISLAVA - Do systému očkovania proti COVID-19 v ambulanciách sa zatiaľ prihlásilo 64 lekárov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na tlačovej konferencii o tom informoval štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Kamil Száz. Všeobecný lekári a pediatri sa do systému očkovania môžu registrovať od stredy na stránke rezortu zdravotníctva. S očkovaním v ambulanciách by sa malo začať 1. júla, výhradne vakcínou Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech. 

 

 

Cieľom je sprístupniť očkovanie tým, ktorí sa nevedia dostať do očkovacích centier, zároveň aj doočkovať zamestnancov a klientov zariadení sociálnych služieb.

 

Pre očkovanie v ambulancii nie je nutná registrácia

Na očkovanie v ambulanciách sa bude prihlasovať priamo u lekárov, záujemcovia sa tak nebudú štandardne hlásiť cez stránku korona.gov.sk.

 

Osoby, ktorým bola podaná prvá dávka v očkovacom centre, sa nemôžu na druhú dávku dostaviť do ambulancie

 

Lekári si budú môcť svojich pacientov objednávať podľa zaužívaného systému, nemusia tak zavádzať nový systém objednávania.

 

Objednávať sa na očkovanie bude možné telefonicky či emailom, Odmeny za očkovanie budú lekári dostávať rovnako ako vo vakcinačnom centre, odmena je vo výške 7,50 eura.

 

Minister žiada lekárov o pomoc
Ako konštatovala hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová, pediatri poznajú svojich pacientov od narodenia a deti sú na nich zvyknuté.

 

„Preto očkovanie v ambulanciách považujeme za veľmi dôležité zvlášť v týchto vekových kategóriách. Prosím rodičov, aby sa v prípade, že chcú nechať svoje deti zaočkovať, ohlásili u svojho pediatra,“ uviedla s tým, že rovnakým spôsobom sa môžu dospelí hlásiť u svojich všeobecných lekárov.

Rezort zdravotníctva chce podľa jeho šéfa Vladimíra Lengvarského nájsť všetky spôsoby, ako očkovanie čo najviac priblížiť k ľuďom.

 

Všeobecných lekárov aj pediatrov preto minister požiadal o pomoc pri očkovaní. Zároveň ubezpečil, že prípadné vedľajšie účinky po očkovaní naďalej znáša štát.
 

Mohlo by vás zaujímať: Od budúceho týždňa sa pripravte na kontroly na hraniciach. Ak nesplníte túto podmienku, domov sa nedostanete!

 

Green pass si stiahnete už v sobotu

Lengavrský zároveň informoval, že zelené pasy, ktoré majú uľahčiť cestovanie do zahraničia si budú môcť ľudia stiahnuť už v sobotu (26. júna). Verejnosť však požiadal, aby sa hneď v prvých hodinách neprihlasovali do systému, ak ho nevyhnutne nepotrebujú.

 

"Systém je dimenzovaný na vyše milión úkonov denne. Verím, že všetci, ktorí ho potrebujú, ho aj budú mať," skonštatoval minister. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies