Od júla budú mať všetky kraje peniaze v Štátnej pokladnici

NETKY.SK • 30 Jún 2014, 16:13 • 2 min
Od júla budú mať všetky kraje peniaze v Štátnej pokladnici

BRATISLAVA - Od utorka 1. júla budú všetky samosprávne kraje na Slovensku zapojené do systému Štátnej pokladnice.

slovakia

left justify in out

Zdroje Vyšších územných celkov (VÚC) sa z komerčných bánk presúvajú do Štátnej pokladnice na základe novely zákona o Štátnej pokladnici, ktorá je účinná od júna minulého roka. "Kraje mali rok na to, aby túto úlohu splnili, čo sa im aj vďaka spolupráci so Štátnou pokladnicou a Ministerstvom financií SR úspešne podarilo,“ píše rezort financií. 

 

Košický, Nitriansky a Banskobystrický samosprávny kraj vrátane organizácií v ich zriaďovateľskej pôsobnosti mali zdroje na účtoch v Štátnej pokladnici už pred prijatím predmetnej novely zákona. V súvislosti s presunom zvyšných krajov do systému sa podľa rezortu financií očakávajú úspory poplatkov za bankové služby, ako aj ďalšie možné úspory súvisiace s prevádzkou technickej infraštruktúry. 

 

"Zvyšovanie počtu klientov Štátnej pokladnice je v súlade s dlhodobou stratégiou Ministerstva financií SR, ktorej cieľom je zabezpečiť pre štát dostatočnú likviditu. Dodatočný objem zdrojov na účtoch samosprávnych krajov môže štát využiť na priebežné krytie schodku štátneho rozpočtu a štátneho dlhu,“ uvádza v tlačovej správe ministerstvo financií. Ako dodáva, tým sa znižuje tlak na obsluhu štátneho dlhu a zlepšuje celková pozícia Slovenskej republiky pri predaji štátnych dlhopisov. Celkovo je pritom možné očakávať nárast zdrojov v systéme štátnej pokladnice o zhruba 80 mil. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies