Od Janukovyča sa už odvrátila aj vlastná strana

NETKY.SK • 24 Február 2014, 06:37 • 2 min
Od Janukovyča sa už odvrátila aj vlastná strana

KYJEV - Od ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyčova sa už verejne dištancuje aj jeho vlastná Strana regiónov, ktorej je čestným predsedom.

slovakia

left justify in out

V nedeľu vydala vyhlásenie, podľa ktorého všetka zodpovednosť za nedávne krvavé násilnosti v Kyjeve "leží na rukách Janukovyča a jeho najbližších spolupracovníkov." Stranu už opustilo 72 zástupcov vrátane celého kyjevského vedenia a ukrajinské médiá nevylučujú, že zanikne a na jej troskách sa zrodí nový politický subjekt. Strana bola ešte donedávna najsilnejšia v krajine, jej predseda, bývalý premiér Mykola Azarov, podľa všetkého ušiel do Ruska. Podľa kyjevskej televízie rokuje momentálne Rinat Achmetov, Janukovyčov sponzor a vplyvný muž Strany regiónov o jej budúcnosti a prípadnom novom vedení.

 

Pozadie násilia na Ukrajine sa už začalo preverovať. Nový minister vnútra Arsen Avakov nariadil v nedeľu prepustenie 64 demonštrantov zatknutých počas tohto týždňa a zároveň prikázal vyšetriť postup polície počas nepokojov, informuje agentúra Ria Novosti. Úradujúci generálny prokurátor povedal parlamentu, že boli vydané zatykače na jeho predchodcu Viktora Pšonku ako aj exministra daňovej správy Oleksandra Klymenka, ktorí sa pokúsili ujsť z krajiny, čo sa im však nepodarilo. 

 

Parlament už v nedeľu stihol previesť do vlastníctva štátu rezidenciu prezidenta Janukovyča v Kyjeve. Demonštranti v nej našli mnohé dokumenty vrátane faktúr či čiernych zoznamov novinárov. Poslanci navyše zrušili platnosť Janukovyčovho jazykového zákona z roku 2012, ktorý povoľoval používanie druhého jazyka v regiónoch, kde žije viac než desaťpercentná národnostná menšina. Momentálne parlament rozhoduje o novej vláde, pričom hlavnými kandidátmi na jej predsedu sú expremiérka Julija Tymošenková, opozičný líder Arsenij Jaceňuk a bývalý minister a podnikateľ Petro



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona