Od januára vzniknú v Sociálnej poisťovni nové skupiny poistencov

NETKY.SK • 8 December 2015, 14:44 • 2 min
Od januára vzniknú v Sociálnej poisťovni nové skupiny poistencov

BRATISLAVA - Prijatím zákona o dobrovoľnej vojenskej príprave vzniká od januára 2016 nová skupina zamestnancov – vojaci v zálohe zaradení do aktívnych záloh počas pravidelného cvičenia alebo plnenia úloh ozbrojených síl SR. Ďalšou novou skupinou poistencov štátu sú vojaci dobrovoľnej vojenskej prípravy.

slovakia

left justify in out

V prvom prípade sa rozšíri okruh zamestnancov na účely dôchodkového poistenia o fyzickú osobu v právnom vzťahu na základe dohody o zaradení do aktívnych záloh podľa osobitného predpisu počas pravidelného cvičenia alebo plnenia úloh Ozbrojených síl (OS) SR. Dôchodkové poistenie takémuto zamestnancovi vzniká od prvého dňa výkonu pravidelného cvičenia alebo plnenia úloh OS SR a zaniká dňom skončenia pravidelného cvičenia alebo plnenia úloh Ozbrojených síl SR. Zamestnávateľ, ktorým je v tomto prípade príslušný vojenský útvar, prihlasuje a odhlasuje takéhoto zamestnanca do a z poistenia, vykazuje a platí poistné na dôchodkové poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity.

 

Z dôvodu zabezpečenia dôchodkového poistenia pre vojakov dobrovoľnej vojenskej prípravy sa rozšíri skupina poistencov štátu aj o vojakov dobrovoľnej vojenskej prípravy. Vojak dobrovoľnej vojenskej prípravy sa stane tzv. poistencom štátu len za predpokladu, že už nie je povinne dôchodkovo poistený napríklad ako zamestnanec, samostatne zárobkovo činná osoba a podobne a nebol mu priznaný invalidný dôchodok. Vojaci dobrovoľnej vojenskej prípravy nemajú povinnosť plniť oznamovacie povinnosti, to znamená, že nepodávajú tlačivo Registračný list FO – prihláška/odhláška.

 

Poistné na dôchodkové poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity za týchto poistencov štátu bude uhrádzať Ministerstvo obrany SR.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies