Od januára si zrejme priplatíme za energie ešte oveľa viac ako doteraz, URSO žiada vládu, aby zasiahla

NETKY.SK • 23 Júl 2022, 10:10 • 2 min
Od januára si zrejme priplatíme za energie ešte oveľa viac ako doteraz, URSO žiada vládu, aby zasiahla

BRATISLAVA - Úrad pre reguláciu sieťových odvetví zverejnil na svojom webe nepriaznivú analýzu. Ak sa predpoklady úradu naplnia, dôsledky pocítime všetci viac, ako by sme si želali.

slovakia

left justify in out

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (URSO) vo svojej aktuálnej analýze uvádza dáta, ktoré nepotešia. URSO taktiež upozorňuje, že pri pokračovaní súčasných úrovní trhových cien energií môžu regulované ceny energií v roku 2023 vzrásť o viac ako dvojnásobok oproti súčasnosti. 

 

Pomôcť by podľa nich mohla najmä realizácia memoranda podpísaného vládou so zástupcami Slovenských elektrární (SE). Preto apeluje na vládu Eduarda Hegera, aby neodkladne konala. 

 

 „Je dôležité, aby sa pripravované opatrenia štátu, vrátane tých, ktoré navrhuje ÚRSO v analýze, dotiahli do praxe, potom sa ľudia na Slovensku nemusia zdražovania energií na budúci rok obávať. Ako najkľúčovejšie opatrenie sa pritom javí adresné využitie zlacnenej elektriny z Memoranda so Slovenskými elektrárňami, ktoré môže slovenským domácnostiam pomôcť aj pri ušetrení nákladov na vykurovanie príbytkov, ak sa preorientujú pri vykurovaní z drahšieho plynu na lacnejšiu elektrinu z Memoranda.“ uviedol predseda ÚRSO Andrej Juris. 

 

Zo sveta: Zelenskyj: Zabránili sme hladomoru vo svete, o ktorý Rusi usilovali

 

img

 

Elektrina


Priemerná trhová cena elektriny s dodávkou v roku 2023 za obdobie marec - jún 2022 je 228,45 Eur/MWh, čo je 3,7 násobok oproti trhovej cene elektriny vstupujúcej do regulovaných cien v roku 2022. Pri pokračovaní súčasných cenových hladín táto úroveň zásadne ovplyvní regulovanú cenu elektriny na budúci rok.

 

Podľa analýzy URSO by bez vplyvu Memoranda so SE regulované ceny pre domácnosti na budúci rok mohli vzrásť v priemere o vyše 130 %  pri súčasných úrovniach trhových cien. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Rusko nás považuje za nepriateľský štát! Aké budú dôsledky?

 

img

 

Plyn

 

Priemerná trhová cena plynu s dodávkou v roku 2023 za obdobie január - jún 2022 je 88,65 Eur/MWh, čo je 3,7 násobok oproti trhovej cene plynu vstupujúcej do regulovaných cien v roku 2022. Úrad upozorňuje, že trhové ceny plynu ovplyvňujú predovšetkým náklady na nákup elektriny na dodávku a na straty v plynárenských sieťach. Vplyvom nárastu trhových cien by regulované ceny pre domácnosti na budúci rok mohli vzrásť v priemere o viac ako 170 % pri súčasných úrovniach trhových cien.

 

Z domova: Slovenskí odborníci pripravujú aplikáciu, ktorá odhalí Alzheimera či Parkinsona

 

 

Opatrenia

 

Úrad uvádza aj návrhy opatrení, ktoré by po zavedení do praxe dokázali aspoň trochu eliminovať nepriaznivé dopady vývoja cien na slovenské domácnosti. Hovorí, že najdôležitejšia je adresná podpora pre tie skupiny zraniteľných odberateľov, ktoré nebudú mať prístup k zlacneným dodávkam elektriny, v súlade so štátnou sociálnou politikou.

 

 „Riešením by mohla byť agregácia elektriny z Memoranda so SE a povinného výkupu elektriny z OZE a KVET pre účely dodávky elektriny pre cieľové skupiny odberateľov za nákladovú cenu. Súčasťou by bol aj štandardizovaný systém garancií a finančných záruk pre dodávateľov s cieľom podporiť konkurenčné prostredie, a to najmä vo verejných obstarávaniach energií organizovanými verejnými inštitúciami," uviedol úrad. 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona