Od januára sa zruší strop na platenie zdravotných odvodov

NETKY.SK • 15 December 2016, 17:08 • 2 min
Od januára sa zruší strop na platenie zdravotných odvodov

BRATISLAVA - Ľudia s vyššími príjmami budú na zdravotných odvodoch platiť viac. Maximálny vymeriavací základ pre výpočet odvodov do zdravotných poisťovní sa totiž od januára zruší. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu Jozefa Valockého (Smer-SD) k novele zákona o zdravotnom poistení, ktorú dnes podpísal prezident SR Andrej Kiska.

slovakia

left justify in out

Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili novelu 30. novembra. Do systému by takto malo prísť asi o 82 miliónov eur viac, ako sa plánovalo. Väčšinu takto získaných peňazí chce rezort použiť na "systematickú obnovu nemocníc a nákup zdravotníckej techniky". Začať s tým plánuje od budúceho roka. "Budeme cítiť kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť," povedal minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Opatrenie by sa malo dotknúť asi 15.000 ľudí, ktorých mesačný príjem je vyšší ako 4290 eur.

 

Na to, aby sa väčšina uvedených peňazí dostala priamo do nemocníc a nie do zdravotných poisťovní, musí štát od budúceho roka znížiť sadzbu za svojich poistencov. Tá by mala klesnúť na 3,78 percenta z vymeriavacieho základu, uviedol v pozmeňujúcom návrhu člen zdravotníckeho výboru Juraj Blanár (Smer-SD).

 

"Štát by mal tak za svojich poistencov zaplatiť o asi 70 miliónov eur menej. Takto usporené peniaze pôjdu v rámci kapitálových výdavkov na rekonštrukcie a nákup zdravotníckej techniky," vysvetlil. Do zdravotných poisťovní by tak z asi 82 miliónov eur malo poputovať 12 miliónov.

 

Zrušenie odvodového stropu kritizovali členovia výboru Jana Cigániková (SaS) a Alan Suchánek (OĽaNO-NOVA). Peniaze sa dajú podľa nich ušetriť aj inak. V systéme zdravotníctva je podľa nich na to dosť priestoru.

 

Financie by podľa rezortu mali byť konkrétne použité na obnovu technického vybavenia, rekonštrukcie budov a ostatných technických zariadení, ako sú urgentné príjmy, diagnostické prístroje, tepelné hospodárstvo, výťahy či parkoviská. Časť z týchto peňazí by mala byť použitá i na vybudovanie detenčného ústavu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona