Od januára sa okrem cigariet platí daň z kg tabakových výrobkov

NETKY.SK • 30 December 2015, 15:09 • 2 min
Od januára sa okrem cigariet platí daň z kg tabakových výrobkov

BRATISLAVA - Na budúci rok sa bude v SR platiť daň zo všetkých tabakových výrobkov, s výnimkou cigariet, z ich množstva v kilogramoch.

slovakia

left justify in out

Sadzba za kilogram bude 71,11 eura. Vyplýva to zo zmeny zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktorá nadobudne účinnosť 1. januára 2016. Daňový subjekt, ktorý uvedie do daňového voľného obehu v období od 1. januára 2016 do 29. februára 2016 spotrebiteľské balenie cigár a cigariek označené kontrolnou známkou so znakom pre platnosť sadzby spotrebnej dane, ktorým je veľké písmeno A, teda ktoré bolo do 31. decembra 2015 označené podľa predpisov dovtedy účinných, si uplatní ešte starú sadzbu dane vo výške 77,37 eura za 1000 kusov. Vyplýva to z oznámenia Ministerstva financií SR, ktoré zverejnilo vo svojom Finančnom spravodajcovi.

 

Daň z tabaku, cigár a cigariek sa bude počítať ako súčin základu dane a sadzby dane. Na sprievodnom alebo inom obchodnom dokumente musí byť uvedený údaj o hmotnosti v kilogramoch alebo gramoch prijímaných, skladovaných, odosielaných alebo ponúkaných na predaj cigár a cigariek. Neplatí to, ak je údaj o hmotnosti cigár a cigariek uvedený na spotrebiteľskom balení.

 

Na kontrolných známkach určených na označovanie nových spotrebiteľských balení cigár alebo cigariek bude uvedený znak pre platnosť sadzby spotrebnej dane, ktorým je veľké písmeno B. Spotrebiteľské balenia označené do 31. decembra 2015 podľa predpisov dovtedy účinných kontrolnou známkou s veľkým písmenom A, možno uvádzať do daňového voľného obehu do 29. februára 2016 a predávať do 31. decembra 2016. Po tomto dátume bude takéto spotrebiteľské balenie považované za neoznačené. Ak ich oprávnená osoba do 31. decembra 2016 nepredá, povinná je do 15. januára 2017 oznámiť colnému úradu množstvo takýchto spotrebiteľských balení cigár alebo cigariek a zároveň v tejto lehote požiadať colný úrad o ich zničenie.

 

Obchodníkov od 1. marca 2016 čakajú ďalšie zmeny predpisov, podľa ktorých spotrebiteľské balenie tabaku na konečnú spotrebu môže obsahovať najmenej 30 g tabaku, pričom hmotnosť väčšieho spotrebiteľského balenia je vždy násobok desiatich gramov. Len do 31. marca 2016 bude možné predávať spotrebiteľské balenia cigariet s obsahom 19 kusov. Spotrebiteľské balenie tabaku s obsahom 20 g sa bude predávať na území SR do 20. mája 2017.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona