Od januára sa odstraňuje diskriminácia časti vdov a vdovcov

NETKY.SK • 6 Január 2016, 10:52 • 2 min
Od januára sa odstraňuje diskriminácia časti vdov a vdovcov

BRATISLAVA - Od začiatku tohto roka sa odstránili rozdiely pri posudzovaní opätovného vzniku nároku na výplatu vdovského dôchodku pre ženy, ktoré ovdoveli do 31. decembra 2003 v porovnaní s tými, ktoré sa stali vdovami po tomto dni.

slovakia

left justify in out

Na ženy, ktoré stratili manžela do 31. decembra 2003, sa už nevzťahuje dvojročné časové obmedzenie možnosti splnenia podmienok na trvalý nárok na vdovský dôchodok. Zo zákona sa tiež odstránilo časové obmedzenie, počas ktorého musel vdovec, ktorý ovdovel pred 1. januárom 2004, splniť zákonom stanovené podmienky na priznanie vdoveckého dôchodku. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorá nadobudla účinnosť od 1. januára tohto roka.


"Vdovám, ktoré ovdoveli pred 1. januárom 2004 a ktorým zanikol nárok na vdovský dôchodok alebo nárok na jeho výplatu, sa bude posudzovať opätovný nárok na tento dôchodok alebo nárok na jeho výplatu podľa predpisov účinných pred 1. januárom 2004, teda v čase vzniku sociálnej udalosti, ktorou je úmrtie manžela s tým, že možnosť splnenia stanovených podmienok už nebude časovo obmedzená," uviedol v minulom roku poslanec za Smer-SD Viliam Jasaň k svojmu pozmeňujúcemu návrhu, ktorý schválil parlament. Nárok na vdovský dôchodok tak žene po novom vzniká kedykoľvek splnením stanovenej podmienky, napríklad dovŕšením 50 rokov.


Vdovcom, ktorí prišli o manželku pred 1. januárom 2004 a ktorým podľa pôvodných predpisov nevznikol nárok na vdovecký dôchodok, sa po novom posudzuje ich nárok na vdovecký dôchodok bez časového obmedzenia troch rokov na splnenie stanovených podmienok. Sociálna poisťovňa pritom týmto vdovcom prizná vdovecký dôchodok v sume 136,50 eura mesačne. O nárokoch na vdovský a vdovecký dôchodok má Sociálna poisťovňa rozhodnúť do šiestich mesiacov od začatia konania.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies