Od januára nastávajú zmeny súvisiace s DPH

NETKY.SK • 30 December 2018, 12:32 • 2 min
Od januára nastávajú zmeny súvisiace s DPH

BRATISLAVA - Od januára platí novela zákona o DPH, ktorá prinesie zmeny pre podnikateľov.

slovakia

left justify in out

Dôležitou zmenou je zníženie sadzby DPH na ubytovacie služby. Novoročná lyžovačka s ubytovaním by tak mala byť so sadzbou 10 % DPH na ubytovanie. Nižšia sadzba dane sa týka iba ubytovania, ale nevzťahuje sa na súvisiace služby, ako napríklad stravovanie, wellness, pokiaľ nie sú zahrnuté priamo v cene ubytovania.

 

Ďalšia výrazná zmena sa týka prenájmov. V súčasnosti, ak firma prenajímala byt, v ktorom mala sídlo iná spoločnosť, prenájom tohto bytu mohol byť zaťažený DPH. Od januára 2019 dochádza k zmene.

 

"Novelou zákona dochádza k obmedzeniu práva voľby prenajímateľa na zdanenie prenájmu bytu, rodinného domu a nájmu apartmánu v bytovom dome, pričom tento typ prenájmu musí byť od 1. januára aj medzi podnikateľmi v režime oslobodenia od dane. Cieľom úpravy je zabrániť podvodom, keď sa nájom bytov deklaroval na podnikateľské účely, ale v konečnom dôsledku išlo o osobnú spotrebu," vysvetľuje Soňa Ugróczy zo Slovenskej komory daňových poradcov.

 

Keďže prenájom napríklad bytu inej spoločnosti bude bez DPH, nebude mať prenajímateľ ani právo na odpočítanie DPH na vstupe napr. z nákladov na opravy, z rekonštrukcie bytu a podobne. A to bez ohľadu na skutočnosť, že by v byte bolo sídlo firmy. Zmena sa vzťahuje na zmluvy o nájme nehnuteľnosti uzatvorené po 31. decembri 2018, na základe ktorej bola nehnuteľnosť odovzdaná do užívania po 31. decembri 2018. Zároveň sa doplnilo, že aj predaj bytu, rodinného domu a apartmánu po 5 rokoch bude vždy oslobodený od dane.

 

Pre podnikateľov sa od januára 2019 ruší nástroj zábezpeka na DPH. Je to záloha, ktorú museli na účet daňového úradu zaplatiť rizikoví podnikatelia, ak sa chceli stať platiteľmi DPH. Sumy o zložení zábezpeky sa pohybovali od 1000 do 500.000 eur.

 

"Zábezpeka na daň fungovala od roku 2012, aby zabránila vzniku daňových nedoplatkov na DPH spôsobených novoregistrovanými platiteľmi dane. Zrušenie tohto inštitútu potvrdzuje jeho nadbytočnosť, čo je pozitívna zmena. Všetky nepoužité zábezpeky daňový úrad automaticky vráti do 28. februára 2019," pripomína Ugróczy.

 

Novela zákona znamená aj koniec dvojnásobnému plateniu DPH. Doteraz ak podnikatelia nakupovali niektoré presne určené tovary v maloobchodných predajniach a nie vo veľkoobchode, tak museli DPH z nákupu odviesť dvakrát. V praxi ak napríklad prevádzka reštaurácie súrne potrebovala kúpiť ryžu či bylinkový čaj a zamestnanec išiel do najbližšieho hypermarketu, tak z vystaveného dokladu ERP si platiteľ dane (kupujúci) nemohol uplatniť odpočet dane, resp. musel odviesť daň štátu druhýkrát. Raz ju podnikateľ zaplatil v obchode a druhý raz ju zaplatil daňovému úradu. Rovnaká situácia bola aj pri nákupe niektorých výrobkov z kovov.

 

Od januára 2019 prichádza očakávaná zmena. Podnikatelia si budú môcť uplatniť odpočet DPH aj za nákupy v predajniach, kde dostanú doklad z elektronickej registračnej pokladnice, ak tovar použijú na podnikanie.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies