Od januára chce štát podporovať pobyty pre vízových turistov 35 eurami

NETKY.SK • 16 September 2013, 15:31 • 2 min
Od januára chce štát podporovať pobyty pre vízových turistov 35 eurami

BRATISLAVA – Zariadenia, ktoré na Slovensko prilákajú návštevníkov z vízových krajín na dlhšie obdobie, chce štát začať finančne podporovať od januára budúceho roka. Za každý pobyt na päť a viac nocí majú dostať 35 eur.

slovakia

left justify in out

Opatrenie by si malo podľa predpokladov v roku 2014 vyžiadať náklady vo výške 2,1 milióna eur a zafinancovať sa má z rozpočtovej kapitoly ministerstva dopravy. Vyplýva to z návrhu novely zákona o podpore cestovného ruchu, ktorú pripravil rezort dopravy pod vedením Jána Počiatka (Smer-SD). Materiál už bol odoslaný do medzirezortného pripomienkového konania. "Počítame s podporou pobytu, ktorý obsahuje päť a viac prenocovaní v jednom ubytovacom zariadení. Bude sa to týkať návštevníkov, ktorí dostanú víza na Slovensku po 1. januári 2014," opísal pre TASR hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. 

Rezort odhaduje, že v budúcom roku takto podporí približne 60.000 turistov z vízových krajín. Opatrenie by malo podľa ministerstva priniesť štátu príjem na dani z pridanej hodnoty z príjazdového cestovného ruchu. Pri hodnote pobytu minimálne 684 eur sa predpokladá v budúcom roku tento príjem vo výške 6,84 milióna eur. Zároveň má opatrenie priniesť úžitok aj mestám a obciam, a to z miestnej dane za ubytovanie. V roku 2014 sa odhaduje vo výške 150.000 eur.

Pôvodne pritom chcelo ministerstvo dopravy v návrhu Stratégie cestovného ruchu v SR do roku 2020 podporiť pobyty návštevníkov z vízovej krajiny sumou 60 eur a z bezvízovej krajiny približne 30 eurami. Zmenu prvotných plánov ministerstvo odôvodňuje tým, že ide o nový nástroj podpory cestovného ruchu, ktorý tu doteraz nebol. "Preto je potrebné najskôr overiť jeho predpokladaný prínos v menších skupinách, ktorými sú v tomto prípade práve návštevníci z vízových krajín," opísal Kóňa.

Na základe získaných skúseností tak bude môcť ministerstvo podľa jeho slov lepšie zareagovať v nasledujúcom období. "To nevylučuje rozšírenie dotácií aj pre zahraničných turistov bez rozdielu tak, ako to bolo nastavené v pôvodnej stratégii," konštatoval Kóňa. Zároveň však zdôraznil, že navrhovaná podpora odráža aj aktuálne možnosti finančných zdrojov ministerstva dopravy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona