Od januára budú motoristi používať elektronické diaľničné známky

NETKY.SK • 19 November 2015, 12:52 • 2 min
Od januára budú motoristi používať elektronické diaľničné známky

BRATISLAVA – Papierovým diaľničným nálepkám od budúceho roka na Slovensku definitívne odzvoní. Motoristi budú môcť na diaľniciach od januára využívať elektronické diaľničné známky.

slovakia

left justify in out

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) si od nového systému sľubuje takmer 100-% úspešnosť kontrol počas roka, ako aj nárast tržieb. Predpredaj elektronických známok plánuje spustiť v prvej polovici decembra.

 

Ako dnes informoval generálny riaditeľ NDS Milan Gajdoš, nové diaľničné známky si budú môcť motoristi kúpiť naďalej v kamenných predajniach, najmä na čerpacích staniciach, ale po novom aj cez internetový portál www.eznamka.sk, smartfónovú aplikáciu a cez samoobslužné automaty na hraničných priechodoch. V čase predpredaja budú elektronické diaľničné známky k dispozícii v 80 % najfrekventovanejších kamenných obchodov.

 

Pri nákupe elektronickej diaľničnej známky musí motorista poznať evidenčné číslo vozidla a krajinu registrácie. „Ceny diaľničných známok ani ich typ sa nemení. Tak ako sme doteraz boli zvyknutí na 10-dňovú, 30-dňovú a ročnú diaľničnú známku, táto istá forma pokračuje aj ďalej ako elektronická diaľničná známka. Cena pre rok 2016 zostáva nezmenená,“ priblížil Gajdoš na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. Kúpu známky bude možné uhradiť platobnou kartou.

 

Elektronické diaľničné známky začnú platiť od 1. januára 2016. Platnosť ročných známok bude trvať tak ako doteraz od ich zakúpenia do 31. januára nasledujúceho roka. V prvom mesiaci budúceho roka tak ešte bude možné na ceste stretnúť vozidlá s papierovou nálepkou, inak sa s ich súbežným používaním nepočíta.

 

„Veľkým benefitom zavedenia elektronických diaľničných známok pre motoristov je, že nebudeme musieť zoškrabovať nalepenú diaľničnú nálepku zo skla. Druhým negatívom systému fyzických diaľničných nálepiek boli kontroly, doprava bola spomalená. Práve elektronizáciou táto dopravná komplikácia odpadá,“ zdôraznil šéf diaľničiarov.

 

Po novom budú kontroly na diaľniciach vykonávané prostredníctvom fixného kamerového systému aj mobilnými vozidlami NDS. „Kontrolný systém bude na dennej báze schopný odkontrolovať 90 % áut, ktoré v daný deň prejdú sieťou. Postupne môžeme povedať, že vozidlo, ktoré bude na diaľničnej sieti bez poplatku, nevydrží jazdiť bez zachytenia dlhšie ako štyri dni. Motorista bude zachytávaný kontrolným systémom tak často, že nebude ekonomicky výhodné, aby si diaľničnú známku nezakúpil,“ upozornil Gajdoš.

 

Systém elektronických diaľničných známok zavedie na Slovensku spoločnosť SkyToll, ktorá v súčasnosti prevádzkuje elektronické mýto. NDS s firmou podpísala zmluvu v septembri. SkyToll zvíťazil v súťaži diaľničiarov s ponukou, kde bola sadzba, ktorú si bude účtovať z predaja diaľničných známok vodičom najnižšia, a to 2,78 %.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona