Od januára bude polovica liekov bez doplatku alebo s doplatkom do 1 eura

NETKY.SK • 20 December 2010, 12:48 • 2 min
Od januára bude polovica liekov bez doplatku alebo s doplatkom do 1 eura

Od januára bude polovica liekov bez doplatku alebo s doplatkom do 1 eura

slovakia

left justify in out

img

Od začiatku budúceho roka budú mať pacienti na Slovensku k dispozícii viac liekov. "V novej kategorizácii od januára bude zaradených celkovo 5455 liekov, z toho až 50 percent liekov bude bez doplatku pacienta alebo s maximálnym doplatkom pacienta do 1 eura," vysvetlila riaditeľka Sekcie farmácie a liekovej politiky Ministerstva zdravotníctva SR Michaela Gajdošová. V súčasnosti je na trhu 5335 liekov.
Liekov bez doplatku pacienta bude celkom 1703 (31 percent), bez doplatku alebo s doplatkom do 1 eura bude od januára celkom 2720 liekov (50 percent). Prakticky na každé ochorenie existuje podľa ministerstva viacero druhov liekov. Lekár má možnosť z počtu plne hradených liekov predpísať pacientovi liek bez doplatku alebo s minimálnym doplatkom.
"Ministerstvo zdravotníctva od 1. januára zaradilo nové liečivá alebo kombináciu liečiv na choroby, ako je esenciálna hypertenzia, čiže vysoký krvný tlak, benígna hyperplázia prostaty alebo liečba obštrukčnej choroby pľúc," skonštatovala Gajdošová.
O 3,45 percenta sa v porovnaní s aktuálne platnou kategorizáciou zvýši celkový počet dietetických potravín. Počet týchto potravín bez doplatku alebo s doplatkom do 1 eura vrátane zostane nezmenený. "Novozaradené produkty tak predstavujú rozšírenie ponuky dietetických potravín čiastočne uhrádzaných na základe verejného zdravotného poistenia," vysvetľuje rezort.
V porovnaní s aktuálne platnou kategorizáciou sa o 1,51 percenta zníži celkový počet zdravotníckych pomôcok, a to najmä v dôsledku vyradenia starších, už nepoužívaných zdravotníckych pomôcok. Viac ako 64 percent zdravotníckych pomôcok bude od 1. januára bez doplatku pacienta alebo s doplatkom menším ako 2 eurá.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies