Od januára 2017 bude mať Slovensko bezvízový styk s Kzachstanom

NETKY.SK • 11 November 2016, 15:31 • 2 min
Od januára 2017 bude mať Slovensko bezvízový styk s Kzachstanom

BRATISLAVA - Kazachstan od 1. januára 2017 zavedie pre občanov Slovenskej republiky bezvízový styk na 30 dní. Na stretnutí s novinármi to dnes v Bratislave oznámil nový mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Kazašskej republiky pre Českú republiku a Slovensku republiku Seržan Abdykarimov. Cieľom tohto diplomatického opatrenia je upevnenie kazašsko-slovenských ľudských a obchodných vzťahov, ako i podpora vzájomného turistického ruchu.

slovakia

left justify in out

Veľvyslanec na stretnutí zdôraznil, že medzi Kazachstanom a Slovenskom "niet nijakých politických problémov", za hlavný problém označil pokles a zaostávanie v obchodnej činnosti.

 

Abdykarimov vyjadril vďačnosť Slovensku za to, že už potvrdilo účasť na Medzinárodnej výstave EXPO 2017 v Astane (expo2017astana.com), ktorá sa bude konať od 10. júna do 10. septembra 2017 s hlavnou témou "Energia budúcnosti". Kazašský diplomat informoval, že vo štvrtok (10.11.) sa stretol s generálnou komisárkou expozície Slovenskej republiky na EXPO 2017 Patríciou Žáčikovou. Kazachstan chce poskytnúť Slovenskej republike všestrannú podporu, aby bola dôstojne zastúpená na EXPO 2017. "Výstava umožní Slovensku predstaviť celému svetu najnovšie výsledky v oblasti zelených technológií, alternatívnych zdrojov energií, obnoviteľných zdrojov energií, lebo Slovensko má veľký priemyselný potenciál a my máme veľmi seriózny vzťah k tomuto projektu," uviedol diplomat.

 

Seržan Abdykarimov, ktorý 4. februára tohto roku odovzdal poverovacie listiny do rúk prezidenta SR Andreja Kisku, začal po marcových parlamentných voľbách na Slovensku nadväzovať kontakty s oficiálnymi predstaviteľmi krajiny. Ako uviedol, začal navštevovať samosprávne kraje - Žilinský, Trenčiansky, stretáva sa s poslancami Národnej rady SR, vyzdvihol činnosť honorárneho konzula Štefana Rosinu.

Ďalej vyjadril vďačnosť vláde SR za to, že kazašskí študenti môžu na Slovensku študovať vďaka štipendiám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies