Od finančnej krízy uplynulo 10 rokov. Čo bolo urobené dobre a čo treba doriešiť?

NETKY.SK • 25 August 2017, 14:29 • 2 min
Od finančnej krízy uplynulo 10 rokov. Čo bolo urobené dobre a čo treba doriešiť?

BRATISLAVA – Od globálnej finančnej krízy uplynulo desať rokov. Podľa expertov spoločnosti Euler Hermes je po turbulentnom desaťročí momentálne badať snahy o globálnu stabilizáciu a oživenie ekonomiky.

slovakia

left justify in out

"Od augusta 2007, teda od začiatku krízy, sa mnohí svetoví lídri poučili, ale ešte nás čaká veľa práce, kým dosiahneme, aby globálna ekonomika mohla pokračovať v rastúcej trajektórii a aby sme boli plne pripravení čeliť akýmkoľvek budúcim šokom," podotkol Peter Mucina, manažér spoločnosti Euler Hermes.

 

Experti spoločnosti Euler Hermes sformulovali tri zásadné oblasti, v ktorých sa v rámci globálnej finančnej krízy podľa nich postupovalo správne, a tri medzery, ktoré ešte treba riešiť.

 

Skupina G20 podľa expertov spoločnosti vytvorila precedens pre núdzovú koordináciu menových a fiškálnych reakcií na krízu. Podľa nich sa posilnila globálna finančná regulácia. Počas tohto obdobia sa prijali dôležité makroekonomické opatrenia a zmeny v oblasti dohľadu. Boli stanovené kapitálové požiadavky, ktoré zabezpečili, že banka musí vždy udržiavať minimálny podiel vlastného kapitálu vo výške 4,5 %. Zaznamenal sa zvýšený podiel pákového efektu nad 3 %. Záťažové testy sa podľa expertov generalizovali a štandardizovali a komunikácia finančného sektora bola prísnejšie kontrolovaná.

 

Svet podľa expertov Euler Hermes potrebuje oživiť preventívny multilateralizmus. Oživenie bankového systému je podľa nich nerovnomerné. Niektoré banky zostávajú nedostatočne kapitalizované, zatiaľ čo nesplatené úvery postihujú napríklad bilancie v južnej Európe. Správanie sa podľa nich musí zmeniť - finančný stres je evidentný všade, od úrovní zadlženosti domácností až po trhy so štátnymi dlhopismi. či po prebytočné triedy aktív.

 

Euler Hermes je svetovým lídrom v poistení obchodných pohľadávok a špecialistom v oblasti hodnotenia rizika, bonity, záruk a inkasa pohľadávok. S viac ako 100-ročnými skúsenosťami spoločnosť ponúka B2B (business-to-business) klientom finančné služby, s cieľom podporovať ich cash flow a správu obchodných pohľadávok. Spoločnosť, sídliaca v Paríži, je prítomná vo viac ako 50 krajinách, s vyše 6000 zamestnancami. Euler Hermes je dcérskou spoločnosťou Allianz poisťovne. Spoločnosť v roku 2016 vykázala konsolidovaný obrat vo výške 2,6 miliardy eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies