Od februára je možné zakúpiť diaľničnú známku s platnosťou 365 dní

NETKY.SK • 2 Február 2020, 11:34 • 2 min
Od februára je možné zakúpiť diaľničnú známku s platnosťou 365 dní

BRATISLAVA - Od februára tohto roka majú vodiči možnosť zakúpiť si nový typ diaľničnej známky.

slovakia

left justify in out

K doteraz existujúcim typom úhrad za využívanie vymedzených úsekov ciest s platnosťou 10 a 30 dní alebo s platnosťou od 1. januára príslušného kalendárneho roka do 31. januára nasledujúceho kalendárneho roka pribudla aj možnosť úhrady diaľničných známok s 365-dňovou platnosťou.

 

Platnosť známky

Diaľničná známka na 365 dní sa zaviedla novelou zákona o cestnej premávke z 28. októbra 2019. Nový typ diaľničnej známky bude platiť 365 dní vrátane dňa, ktorý určí užívateľ vymedzených úsekov ciest pri zakúpení tohto typu známky ako začiatok jej platnosti. Cena tejto diaľničnej známky uhradenej počas roku 2020 pre osobné motorové vozidlo, rovnako ako pre prípojné vozidlo, je 50 eur. Stojí teda toľko ako diaľničná známka s platnosťou na kalendárny rok.

 

img

 

Podľa investičného riaditeľa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Jiřího Hájeka bude nová známka fungovať bez problémov. "Neočakávame žiadne problémy. Je to štandardný prvok v tom systéme, ako bol predtým, nič zásadné sa tým nekomplikuje," priblížil. Zároveň dodal, že sa očakáva mierny výpadok v cash-flow NDS v súvislosti s tým, že nie všetci si kúpia diaľničnú známku v januári, ale peniaze budú prichádzať postupne v priebehu roka.

 

Zakúpenie známky

Vodiči môžu diaľničnú známku uhradiť buď na predajných miestach, ktorými sú väčšinou čerpacie stanice, na diaľničných hraničných priechodoch, alebo elektronicky cez stránku eznamka.sk či prostredníctvom mobilnej aplikácie eznamka. Predajné miesta sú označené logom 'eznamka'. Pri úhrade diaľničnej známky je možné zadať svoje kontaktné údaje, teda mail alebo telefónne číslo, na ktoré motoristovi príde notifikácia o blížiacom sa konci platnosti diaľničnej známky.

 

Finančné prostriedky získané z výberu úhrady diaľničnej známky sú príjmom NDS, ktorá je povinná použiť tieto prostriedky na plnenie úloh podľa zákona o NDS, teda na prípravu, realizáciu opráv, údržbu a výstavbu diaľnic.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona