Od explózie ropnej plošiny v Mexickom zálive uplynulo sto dní

NETKY.SK • 29 Júl 2010, 07:44 • 2 min
Od explózie ropnej plošiny v Mexickom zálive uplynulo sto dní

Od explózie ropnej plošiny v Mexickom zálive uplynulo sto dní

slovakia

left justify in out

img

Uplynulo už 100 dní od explózie ropnej plošiny v Mexickom zálive, čo viedlo k vzniku najhoršej ropnej škvrny v dejinách USA.
      Vrtná súprava Deepwater Horizon vybuchla 20. apríla (asi o 22.00 h miestneho času) a o dva dni sa potopila. Odvtedy ropa v podstate stále znečisťuje Mexický záliv, únik zastavili až v polovici tohto mesiaca.
      Pre obyvateľov v okolí Mexického zálivu sa život zmenil navždy a nikdy nebude ako predtým. Od potopenia ropnej plošiny už podľa odhadov americkej vlády vytieklo do Mexického zálivu viac ako päť miliónov barelov ropy.
      Majiteľka obchodu z Louisiany Cherie Peteová trávi dni v obavách, že možno už nikdy neprídu rybári, ktorí si u nej kupovali zmrzlinu a typickú miestnu špecialitu s darmi mora - sendvič po-boy (poor boy).
      Billy Nungesser, hlavný predstaviteľ farnosti Plaquemines, odložil svoju svadbu, aby mohol viesť diskusie s predstaviteľmi amerických federálnych úradov o prácach pri likvidácii následkov ropnej škvrny.
      Na Floride získala environmentálna aktivistka a univerzitná profesorka Enid Sisskinová nové argumenty, ktoré jej pomôžu vysvetľovať nebezpečenstvá ťažby ropy v pobrežných vodách. Na možnosť katastrofy upozorňovala 17 rokov.
      Pri nešťastí zahynulo 11 ľudí, 115 sa podarilo zachrániť. Americké štáty pri pobreží Mexického zálivu bojujú s ekologickými i hospodárskymi dôsledkami ropnej škvrny.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies