Od druhej polovice júla obesili v Pakistane každý deň desať ľudí

NETKY.SK • 6 August 2015, 16:40 • 2 min
Od druhej polovice júla obesili v Pakistane každý deň desať ľudí

ISLAMABAD - Od zrušenia moratória na výkon trestu smrti, ku ktorému došlo v druhej polovici júla, popravili v Pakistane už 200 ľudí. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Včera sme dosiahli hranicu 200," povedal pre DPA nemenovaný predstaviteľ pakistanského ministerstva vnútra. 


Pakistanská komisia pre ľudské práva (HRCP) uviedla, že do utorňajšej polnoci bolo obesených 196 odsúdených, pričom ďalšie najmenej štyri tresty smrti obesením boli vykonané v stredu vo väznici v stredopakistanskej provincii Pandžáb. Celkovo tak od druhej polovice júla do dnešného dňa popravili v Pakistane 200 ľudí. Pakistanská vláda zrušila moratórium na výkon trestu smrti vlani v decembri po útoku militantov z hnutia Taliban na vojenskú školu v meste Pešávar, pri ktorom zahynulo 134 žiakov a 19 dospelých. 


Vláda popravy opäť zastavila počas moslimského pôstneho mesiaca ramadán, ktorý sa skončil 18. júla, čo znamená, že pakistanské úrady popravili každý deň až desať odsúdených. 


HRCP označila vývoj v Pakistane za nesmierne krutý a bolestivý. "Najhoršie na tom je, že všetci obesení boli chudobní, teda takí, ktorí si v tomto systéme prežranom korupciou nemohli dovoliť kúpiť spravodlivosť," uviedol hovorca HRCP Zamán Chán. 


Podľa štatistiky ministerstva spravodlivosti čaká v pakistanských väzniciach na popravu až 8000 odsúdených, čo je najviac za niekoľko desaťročí. Organizácia Spojených národov (OSN), Amnesty International (AI), Human Rights Watch (HRW) a iné svetové ľudskoprávne organizácie opakovane vyzývajú pakistanskú vládu, aby na výkon trestu smrti opätovne zaviedla moratórium. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona