Od dnešného dňa sa mení zoznam rizikových krajín

NETKY.SK • 1 September 2020, 08:19 • 2 min
Od dnešného dňa sa mení zoznam rizikových krajín

BRATISLAVA - Od utorka od 7.00 h mení pribúdajú do zoznamu rizikových krajín pre Slovensko aj Chorvátsko, Francúzsko, Španielsko, Holandsko, Belgicko a Malta.

slovakia

left justify in out

Osoby prichádzajúce z rizikových krajín budú musieť absolvovať domácu karanténu. Informoval o tom Marek Eliáš z komunikačného referátu ÚVZ SR.

 

img

 

Riziková krajina v rámci EÚ 

Osobám, ktoré sa nachádzali 14 dní pred príchodom na Slovensko na území rizikovej krajiny Európskej únie a zároveň v tomto období nenavštívili rizikovú krajinu mimo Európskej únie (EÚ), úrad nariadil izoláciu v domácom prostredído prijatia negatívneho výsledku RT-PCR testu na ochorenie COVID-19.

 

Test nemusia absolvovať všetci

Podľa nariadenia hygienikov musia toto vyšetrenie absolvovať najskôr piaty deň po príchode z cudziny. Osoby bez príznakov môžu opustiť domácu izoláciu po desiatom dni aj bez absolvovania testu. Od povinnosti absolvovať RT-PCR test sú oslobodené deti do troch rokov, ak príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva alebo pediater dieťaťa neurčí inak.

 

img

 

Riziková krajina mimo EÚ

Osoby, ktoré pred príchodom na Slovensko navštívili počas predchádzajúcich 14 dní rizikovú krajinu mimo EÚ, nemôžu opustiť domácu izoláciu bez negatívneho výsledku RT-PCR testu. V domácej izolácii musia po túto dobu zostať aj ostatní členovia domácnosti.

 

Dôležité potvrdenie 

Ešte pred prekročením hraníc z Ukrajiny na SR sa budú musieť osoby podľa nariadenia ÚVZ zaregistrovať na https://korona.gov.sk/ehranica. Bez tohto potvrdenia nebudú môcť vstúpiť na územie SR. Občania mimo EÚ budú musieť mať toto potvrdenie k dispozícii počas celého pobytu.

 

img

 

Nie staršie ako 4 dni

Nariadenie spresňuje, kto sa po príchode na územie SR musí preukázať negatívnym výsledkom RT-PCR testu na ochorenie COVID-19, ktoré nie je staršie ako 96 hodín. Konzílium odborníkov naďalej ľuďom odporúča zvážiť cestovanie do zahraničia.

 

Ochranné pomôcky pred koronavírusom si môžete objednávať na shop.netky.sk. Na sklade sú dezinfekčné gély, ale aj ochranné rúška - jednorázové i textilné.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies