Od dnes sa možu občania hlásiť do aktívnych záloh

NETKY.SK • 2 September 2016, 11:36 • 2 min
Od dnes sa možu občania hlásiť do aktívnych záloh

BRATISLAVA - Záujemcovia o zaradenie do aktívnych záloh môžu od dnešného dňa až do konca septembra predkladať svoje žiadosti o prijatie Personálnemu úradu Ozbrojených síl SR prostredníctvom regrutačných skupín v každom krajskom meste podľa trvalého bydliska.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková. Prihlásiť sa môžu vojaci v zálohe, ktorí spĺňajú zákonné podmienky. Tie sú zverejnené na https://www.mosr.sk/oznamenie-ministerstva-obrany-sr-o-moznosti-zaradenia-vojakov-v-zalohe-do-aktivnych-zaloh/

 

Ministerstvo obrany plánuje na budúci rok vycvičiť 50 príslušníkov aktívnych záloh so ženistickými spôsobilosťami. Termín cvičenia pre rok 2017 je naplánovaný od 15. mája do 26. mája. Náklady na tento prvý pilotný projekt v budúcom roku sú takmer 74-tisíc eur. Do konca volebného obdobia chcú vycvičiť 257 vojakov pre aktívne zálohy. V ďalších rokoch plánujú v závislosti od finančných prostriedkov hľadať chemikov a potom aj delostrelcov. Novela zákona o brannej povinnosti, ktorá umožňuje využitie aktívnych záloh aj v čase bezpečnosti, platí od januára tohto roku.

 

Za každý kalendárny rok zotrvania v aktívnej zálohe prináleží vojakom motivačný príspevok 600 eur, ktorá mu bude vyplatená spätne, ak absolvoval aspoň 75 percent cvičenia. Ďalej je to pomerná časť hodnostného platu ako aj náhrada cestovného z miesta trvalého bydliska do miesta určenia. Za techniku, ktorá mu bude zverená, bude niesť hmotnú zodpovednosť, upozornila hovorkyňa.

 

Minister obrany Peter Gajdoš v tejto súvislosti zdôraznil, že teraz máme počet aktívnych záloh na úrovni nula, systém sa neriešil a on je rád, že to idú meniť. Chce, aby sa prihlásilo čo najviac záujemcov, aby bolo z čoho vyberať. Je tiež zvedavý, ako bude systém fungovať v praxi, lebo doteraz o tom len teoretizovali. Zároveň pripomenul, že vojaci v zálohe roky necvičili a nepripravovali sa. Náčelník generálneho štábu OS SR Milan Maxim vysvetlil, že takto chcú vykryť nedostatky v mierovej armáde, príslušníkov z aktívnych záloh by chceli využiť v prvom rade v domácom krízovom manažmente, napríklad pri prírodných katastrofách. Podľa Maxima sú pripravení aj na vyšší počet vojakov v aktívnych zálohách, ale všetko je o finančných prostriedkoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies