Od dnes bude cestovanie do a zo zahraničia opäť o niečo jednoduchšie! V niektorých prípadoch sa však karanténe nevyhnete

NETKY.SK • 14 Jún 2021, 08:31 • 2 min
Od dnes bude cestovanie do a zo zahraničia opäť o niečo jednoduchšie! V niektorých prípadoch sa však karanténe nevyhnete

BRATISLAVA – Od pondelka (14. júna) sa čiastočne mení cestovateľský semafor. Pozrite si, aké pravidlá platia pri návrate zo zelených, červených či čiernych krajín.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Štátny tajomník na ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí Martin Klus na sociálnej sieti Facebook priblížil opatrenia platné od pondelka (14. júna), ktoré sa týkajú cestovania do zahraničia, ako aj podmienok samotného návratu na Slovensko. 

 

Zároveň platí aj aktualizovaný cestovateľský semafor. Ten zahŕňa zopár zmien v rozdelení krajín. Niektoré si z hľadiska epidemiologickej situácie polepšili, iné sa zas presunuli do kategórie s najväčším rizikom nákazy. 

 

Vláda Slovenskej republiky v priebehu minulého týždňa schválila Cestovateľský semafor, ktorý bude v platnosti na najbližšie dva týždne.

 

Na základe hodnotenia sú krajiny následne zaradené do jednej z troch farebných kategórií. Farebná kategorizácia má priamy dopad na určenie podmienok návratu osôb do SR zo zahraničia.

 

img

 

Zelené krajiny

Do tejto kategórie sú zaradené krajiny EÚ a krajiny s priaznivým vývinom epidemickej situácie alebo vysokou mierou zaočkovanosti.

 

„Semafor po novom hovorí aj to, že výnimku z domácej karantény budú mať po príchode zo zelených krajín aj osoby, ktoré absolvovali RT-PCR test na ochorenie COVID-19 s negatívnym výsledkom v zahraničí. Nesmie byť starší ako 72 hodín. Výnimku má aj osoba prichádzajúca zo susedných EÚ krajín zaradených do zeleného zoznamu, ak má pri sebe negatívny výsledok antigénového testu nie starší ako 24 hodín s tým, že test musí byť vykonaný na území susedného štátu alebo SR,“ napísal Klus. 

 

 

Výnimka platí aj v prípade, keď má osoba menej ako 18 rokov, alebo prekonala COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami. Karanténe sa dá vyhnúť aj v prípade, že osoby po návrate absolvujú negatívne testovanie antigénovým alebo RT-PCR testom na Slovensku. Karanténa sa nevzťahuje ani na zaočkované osoby

 

Za zaočkovaného sa považuje osoba počas jedného roka, ktorá je kompletne zaočkovaná minimálne 21 dní po podaní prvej dávky vakcíny. V prípade neabsolvovania druhej dávky dvojdávkovej vakcíny maximálne 90 dní od podania prvej dávky. 

 

Za zaočkovaného je 12 mesiacov po absolvovaní očkovania považovaná aj osoba, ktorá prekonala ochorenie COVID-19 počas 180 dní pred podaním prvej dávky vakcíny. 

 

Do tejto kategórie sú zaradené tieto krajiny: Andorra, Austrália, Belgicko, Bulharsko, Cyprus, Česká republika, Čínska ľudová republika, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Grónsko, Holandsko, Hong Kong, Chorvátsko, Island, Írsko, Izrael, Japonsko, Južná Kórea, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Macao, Maďarsko, Malta, Monako, Nemecko, Nórsko, Nový Zéland, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, San Maríno, Singapur, Slovinsko, Španielsko, Švajčiarsko, Švédsko, Taliansko, Taiwan, Vatikán.

 

Súvisiaci článok: Cestovné odporúčanie pre všetky krajiny sveta

 

Červené krajiny

Do červenej farby sú zaradené krajiny s nepriaznivou epidemickou situáciou. V tomto prípade pre navrátilcov platí povinná 14-dňová karanténa.

 

Tú možno prerušiť absolvovaním negatívneho RT-PCR testu vykonanom najskôr v 8. deň od návratu. Pre deti do 10 rokov sa karanténa končí zároveň s koncom karantény osôb žijúcich v spoločnej domácnosti. 

 

Osoby, ktoré prišli z červenej krajiny a boli zaočkované alebo prekonali COVID-19, musia absolvovať domácu karanténu, píše sa na stránke rezortu diplomacie. 

 

Karanténa sa nevzťahuje iba na zaočkované osoby, ktoré prišli zo zahraničia, majú trvalý alebo prechodný pobyt na Slovensku a miesto výkonu práce v červenej krajine a naopak.

 

Do tejto kategórie patria krajiny: Albánsko, Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Gruzínsko, Jordánsko, Kanada, Kuba, Libanon, Moldavsko, Portoriko, Ruská federácia, Severné Macedónsko, Srbsko, Spojené štáty americké, Tunisko, Turecko, Ukrajina, Uzbekistan

 

Čierne krajiny

Ide o krajiny so zlým vývojom epidemickej situácie alebo šírením nebezpečných variantov COVID-19. Zoznam čiernych krajín tvoria všetky ostatné krajiny, ktoré nie sú uvedené na zelenom a červenom zozname.

 

Po návrate z týchto krajín platí povinná 14. dňová karanténa, ktorá končí v 14. deň ak osoba nemá žiadne príznaky ochorenia Covid-19. Najskôr na 8. deň je možné sa nechať otestovať RT-PCR testom. Ak však aj bude výsledok negatívny, navrátilci musia dodržať 14-dňovú karanténu

 

Karanténa sa nevzťahuje iba na zaočkované osoby, ktoré majú trvalý alebo prechodný pobyt na Slovensku a miesto výkonu práce v čiernej krajine a naopak.

 

Podmienkou pre návrat zo všetkých krajín bez ohľadu na zaradenie v cestovnom semafore je povinnosťou vyplniť elektronický formulár na vyhľadávanie cestujúceho.  

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies