Od darcov získali v minulom roku viac ako 61 miliónov eur pre tretí sektor

NETKY.SK • 1 Február 2017, 13:47 • 2 min
Od darcov získali v minulom roku viac ako 61 miliónov eur pre tretí sektor

BRATISLAVA - Tretí sektor získal v minulom roku z asignovania výnosu dane z príjmov za rok 2015 celkovo 61,6 milióna eur. Ako agentúru SITA informoval tlačový odbor ministerstva financií, predstavuje to nárast oproti roku 2014 o sedem miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Jedným z hlavných dôvodov rastu je podľa rezortu vyšší výber daní, stabilizácia 2 % dane prostredníctvom Memoranda o stabilite a transparentnosti daňového financovania mimovládnych organizácií, a tiež zvyšujúca sa dôvera ľudí v tento inštitút. "Aj keď sa v súčasnosti ešte čaká na kompletné vyhodnotenie zo strany Finančného riaditeľstva SR, v zásade už teraz je zrejmé, že prijímateľom 2 % bude v histórii asignovania výnosu dane z príjmov poukázaný najväčší obnos finančných prostriedkov," konštatuje ministerstvo financií. Firmy a podnikatelia podporili podľa rezortu zo svojich daní neziskové organizácie sumou 34,6 milióna eur a od fyzických osôb organizácie získali zhruba 27 miliónov eur.


Minister financií Peter Kažimír sa zároveň začiatkom tohto týždňa stretol so signatármi memoranda. "Pri tejto príležitosti hovorili signatári memoranda aj o celkovej dôležitosti výmeny a vzájomného vyhodnocovania dát, ktoré mechanizmus 2 % prináša. Cieľom je vyššia transparentnosť a efektivita výnosov asignácie, v prvom rade pre dopad týchto financií na oblasti verejnej prospešnosti, ako aj pre možnosť mechanizmus vylepšovať a rozvíjať jeho význam pre slovenskú občiansku spoločnosť," informuje rezort financií.

 

Obe strany sa podľa ministerstva dohodli aj na začatí odborných konzultácií k režimu zdaňovania, respektíve nezdaňovania jednotlivých príjmov daňovníkov nezaložených alebo nezriadených na účely podnikania. "Ide najmä o príjmy z majetku, nájomného, reklamy a inej zárobkovej činnosti. Dôvodom je podpora niektorých činností neziskových organizácií," vysvetlil rezort.


Na stretnutí sa hovorilo aj o aktuálnej situácií pokiaľ ide o spustenie charitatívnej lotérie. "Minister financií a signatári memoranda sa dohodli na začatí vzájomných konzultácií ohľadom nájdenia mechanizmu na jej spustenie v prostredí Slovenskej republiky," dodal rezort financií.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies